nieuws

Minste faillissementen sinds crisis

Instroom

Minste faillissementen sinds crisis

Het aantal failliete bedrijven kwam in augustus uit op het laagste aantal in zeven jaar.

Het aantal bedrijven dat afgelopen augustus failliet ging, zakte naar het laagste niveau sinds de crisis uitbrak in oktober 2008. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

In augustus gingen er 113 bedrijven minder over de kop dan een maand eerder, waarmee de dalende trend sinds de piek in mei 2013 aanhoudt. Gecorrigeerd naar het aantal zittingsdagen in de rechtbank daalde het aantal uitgesproken faillissementen tot 308 bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken. Daarmee komt het aantal bedrijven – eenmanszaken niet meegeteld – dat noodgedwongen de deur moest sluiten voor dit jaar op 3643, ruim 20 procent minder dan over de eerste acht maanden van 2014. Zzp’ers bleken in 2014 al minder snel failliet te gaan, zo bleek uit eerdere cijfers van het CBS.

Vrijwel in alle bedrijfstakken nam het aantal faillissementen af. Koplopers zijn nog steeds de handel, gevolgd door financiële instellingen. Onder horecabedrijven werden relatief gezien de meeste faillissementen uitgesproken. In deze sector gingen in augustus 18 bedrijven op de fles. (ANP)

TIP: Moet u medewerkers ontslaan? Blijf op de hoogte van de nieuwste ontslagregels met de cursus Actualiteitenmiddag arbeids- en ontslagrecht op 10 december.

Reageer op dit artikel