nieuws

PRINSJESDAG – Vakbonden niet te spreken over aanpak arbeidsmarkt

Instroom

PRINSJESDAG – Vakbonden niet te spreken over aanpak arbeidsmarkt

Het CNV noemt de ambitie van het kabinet om de arbeidsmarkt weer op orde te krijgen teleurstellend. Ook vakbond De Unie is niet te spreken over de aanpak van het kabinet.

“Over de werkloosheid hoor ik veel, maar ik zie te weinig concrete voorstellen”, zegt voorzitter Maurice Limmen, CNV. “Te veel mensen staan aan de kant. Daar kan en moet het kabinet meer aan doen. ‘Pragmatisch bruggenbouwer’ als ambitie voor het Europees voorzitterschap is ronduit teleurstellend. Ik verwacht niets minder dan moreel leiderschap en de ambitie van het kabinet om tijdens het voorzitterschap de arbeidsmarkt op orde te krijgen en verdringing en oneerlijke concurrentie aan te pakken. Aan pappen en nathouden heeft de Nederlandse werknemer niets.”

De Unie: werkloosheid stijgt

Het kabinet krijgt ook een veeg uit de pan van vakbond De Unie. “De belastingverlaging, de stijgende koopkracht en de aantrekkende huizenmarkt versterken het consumentenvertrouwen in economisch herstel, zegt de vakbond in een reactie op de troonrede. “Maar het kabinet is wel stilgevallen met zijn speerpunt ‘Werk, Werk, Werk’. Uit onze gegevens zien wij de werkloosheid eerder stijgen door de verborgen werkloosheid en vele kansloze ouderen die niet meer gaan solliciteren op de arbeidsmarkt. Het officiële werkloosheidscijfer van het kabinet veegt de – ook in 2016 – kille sanering in de financiële sector gewoon onder de mat”, aldus de Unie. (ANP/redactie)

Reactie FNV

Vakbond FNV vindt dat de kabinetsbegroting van 2016 de verschillen tussen werkenden en niet-werkenden vergroot. “Eerlijker verdelen van werk is absoluut noodzakelijk”, zegt FNV-voorzitter Ton Heerts. “De menselijke maat ontbreekt.” Lees de reactie van FNV op HRbase.nl 

TIP: Wat betekenen de begrotingsplannen voor uw dagelijkse praktijk? Kom naar de HR-wetgeving actualiteitendag op 8 of 15 oktober. 

Lees ook:
PRINSJESDAG – ‘Meer banen door investeren in infra’ (Reacties op miljoenennota op Hrbase)
PRINSJESDAG: Inspectie op arbeidsongevallen zzp’ers
PRINSJESDAG –  Belastingplan: lagere lasten op arbeid

PRINSJESDAG – Koning: groei door inzet werkers
PRINSJESDAG – Dijsselbloem: hoge werkloosheid daalt langzaam
PRINSJESDAG – de uitgelekte plannen voor HR 

Reageer op dit artikel