nieuws

Rechtszaak tegen loonakkoord ambtenaren

Instroom

Rechtszaak tegen loonakkoord ambtenaren

FNV en de overheid staan donderdag in de rechtszaal vanwege het loonakkoord voor ambtenaren.

In augustus kwamen meerdere vakbonden en de overheid een loonakkoord voor ambtenaren overeen, waarin een einde werd gemaakt aan de al jaren durende nullijn. FNV ondertekende dat akkoord niet, en spant nu zelfs een kort geding aan tegen de overheid in de rechtbank in Den Haag. De vakbond wil de deal ongedaan maken.

Nederlands grootste vakbond is tegen de afgesproken loonstijging voor de 600.000 overheidsmedewerkers, omdat die zou leiden tot een aanzienlijke verslechtering van de pensioenen van de 2,8 miljoen deelnemers van ambtenarenpensioenfonds ABP. De loonstijging is dus eigenlijk een ‘sigaar uit eigen doos’, klaagde FNV al eerder. De bond vindt ook dat het loonakkoord voor ambtenaren overhaast en niet op de juiste manier tot stand is gekomen. Toch ging een groot deel van de vakbonden akkoord, op de politiebonden en de FNV na. Plasterk dreigde de bonden een paar dagen voor het akkoord ermee in te stemmen, anders zou opnieuw een nullijn volgen.

Uit protest organiseerde FNV de laatste tijd al diverse acties. De bond riep mensen met een pensioen bij ABP zelfs op om aangifte te doen wegens ‘diefstal’ van hun pensioen. En volgende maand legt FNV het akkoord nog in een ‘referendum’ voor aan de deelnemers van het pensioenfonds. (ANP)

Reageer op dit artikel