nieuws

Salarisverlaging bij demotie over 5 jaar gewoon?

Instroom

Salarisverlaging bij demotie over 5 jaar gewoon?

Wordt het normaal om bij demotie ook automatisch de beloning bij te stellen? Drie deskundigen over demotie.

Drie deskundigen reageren op de stelling: Is salaris inleveren bij demotie over vijf jaar gewoon?

Hans van der Steen, directeur strategische beleidsontwikkeling bij werkgeversvereniging AWVN: “Met ‘salaris inleveren’ sta je al op het verkeerde been. Een stap terug doen, ook in salaris, om langer fit en met plezier productief bezig te kunnen werken, is zowel in het belang van de werkgever als de werknemer. Over vijf jaar zal je veel meer periodecontracten zien voor gemiddeld vijf jaar, die worden geregeld in kruispuntgesprekken. De arbeidsvoorwaarden kunnen dan per periode verschillen. Minder salaris aan het eind van je actieve loopbaan wordt wellicht wel gecompenseerd in meer salaris in andere periodes in je carrière. Zo hebben Engelse supermarkten veel meer ouder personeel dan Nederlandse. Ouderen verdienen daar minder dan bij ons, maar dat zegt niks over het totale inkomen over een lange periode. Misschien is dat wel gelijk, maar anders verdeeld over het werkzame leven. In zo`n denklijn is demotie opeens geen besmet woord meer.”

Lees ook: Demotie waar blijft de praktijk (artikel PWdegids.nl)
Lees ook: Demotie, het laatste taboe doorbroken (boek)

Jeroen van Duijvenbode, director Consulting Benelux bij adviesbureau Hay Group: “Mee eens. Ik vind het niet langer te verantwoorden dat een beloning gelijk blijft, terwijl de toegevoegde waarde van de functie of prestatie van de medewerker afneemt, door welke oorzaak dan ook. De andere kant van de medaille is overigens wel dat salarissen sneller zullen stijgen, wanneer de toegevoegde waarde van de medewerker stijgt. Beloning zal dus steeds meer de waarde van de prestatie volgen, for better or worse.”

Rutger Verbeet, senior beloningsadviseur bij adviesbureau Berenschot: “Daar ben ik nog niet zo zeker van. Het is zeker een wens vanuit werkgeverszijde en ik denk dat het wat betreft concurrentiepositie van bedrijven goed is dat er in Nederland toegewerkt wordt naar een meer flexibeler loongebouw. Maar ik vraag me af of de publieke opinie ook al zo ver is. Daarnaast ligt er nu een strak juridisch kader dat het onmogelijk maakt om als werkgever eenzijdig het salaris te verlagen. Denk maar eens aan de recente discussie rondom de salarisverlaging bij V&D.”

Reageer op dit artikel