nieuws

Werkloze leraren grote kostenpost

Instroom

Werkloze leraren grote kostenpost

De kosten voor werkloze leraren in het basisonderwijs, rijzen de pan uit. Koepelorganisatie PO-Raad luidt de noodklok.

Werkloze onderwijzers kosten de basisscholen steeds meer geld, zegt de PO-Raad, de belangenorganisatie van het primaire onderwijs. Veel scholen komen hierdoor in de knel.

De kosten voor de werkloze onderwijzers worden namelijk door alle scholen gezamenlijk betaald. Maar deze kosten lopen door de harde krimp van het aantal schoolgaande kinderen, zo hard op dat ze andere belangrijke kosten niet meer kunnen dragen. Dit zegt de PO-Raad vandaag in het AD. De koepelorganisatie pleit daarom voor een financiële compensatie van het Rijk voor de stijgende werkloosheidsuitkeringen. Het totale bedrag is al opgelopen tot 265 miljoen euro.

Alleen maar meer werkloze leraren

 

Door de toenemende kosten komen de scholen bovendien in een vicieuze cirkel terecht. “De consequentie is dat scholen minder geld over hebben om leraren in dienst te houden, zelfs mensen moeten ontslaan, waardoor we nog meer werkloze leraren krijgen. Zo loopt het bedrag alleen maar verder op,” aldus voorzitter van de PO-Raad Rinda den Besten in de krant.

Reageer op dit artikel