nieuws

Wetenschap kampt met uittocht talent

Instroom

Wetenschap kampt met uittocht talent

Wetenschappelijk toptalent in Nederland kiest steeds vaker voor een baan in het buitenland.

In de Nederlandse wetenschap dreigt een uittocht van talent. Daarvoor waarschuwen rector van de Technische Universiteit Eindhoven Frank Baaijens en Frank den Hollander van de bèta-adviesraad van wetenschapsacademie KNAW woensdag in de Volkskrant.

‘Ik weet uit mijn omgeving dat er aan talentvolle mensen wordt getrokken. We maken ons daarover grote zorgen. We blijken maar beperkt in staat toptalenten duurzaam aan ons te binden’, aldus Baaijens. De wetenschappers vertrekken volgens hem onder meer omdat ze in het buitenland meer kunnen verdienen en in Nederland bovendien ‘gedesillusioneerd raken’ van het voortdurend aanvragen van onderzoekssubsidie.

‘Als we als land de ambitie hebben om in de Champions League van de wetenschap mee te draaien, moeten er gewoon meer middelen tegenover staan’, vindt hij. Ook opperen verschillende wetenschappers in de krant voor landelijke maatregelen over het behoud van toptalent. De raden van toezicht van universiteiten pleitten bijvoorbeeld voor een versoepeling van de Balkenende-norm voor wetenschappelijkke toppers. (MediaWatch)

TIP: Leren hoe de organisatie schaarse expertise in huis krijgt en houdt? Kom naar het Congres Over Strategische Personeelsplanning op 2015. Bekijk hier het programma

Reageer op dit artikel