nieuws

Air France pakt coup personeel aan

Instroom

Air France pakt coup personeel aan

Air France doet aangifte tegen drie medewerkers die vermoedelijk twee HR-bestuurders hebben mishandeld.

De luchtvaartmaatschappij verdenkt naast deze drie medewerkers er nog twintig andere medewerkers van betrokken te zijn bij een vechtpartij op het hoofdkantoor in Parijs. Bij de schermutselingen werden twee bestuurders van de HR-afdeling mishandeld. Dat meldt de Franse zender RTL woensdag. Onbekend is waar de televisiezender deze informatie vandaan heeft.

Twintig medewerkers medeplichtig

Tegen drie mensen die personeelschef Xavier Broseta en zijn mededirecteur Pierre Plissonnier daadwerkelijk zouden hebben gemolesteerd tijdens een vergadering afgelopen maandag, is aangifte gedaan. Maar een intern onderzoek heeft nog circa twintig namen opgeleverd van mensen die zich zouden hebben misdragen.
Het gaat volgens RTL voornamelijk om grondpersoneel, met name van de onderhouds- en vrachtdivisies. Maar ook twee piloten staan onder verdenking. Zij zouden de relschoppers met hun toegangspassen hebben binnengelaten. Een stewardess zou een beveiligingscamera met een sjaaltje hebben bedekt.
De lijst met medeplichtigen kan volgens RTL nog langer worden. Voor degenen die zich het zwaarst hebben misdragen, dreigt mogelijk ontslag.

Wéér een nieuwe reorganisatie

De rellen ontstonden tijdens een vergadering waarin de ondernemingsraad van Air France werd geïnformeerd over een nieuwe reorganisatie. Tussen nu en 2017 verdwijnen in totaal 2900 banen. Air France sprak woensdag tegen dat daarna nog 5000 ontslagen zijn gepland. Het weekblad Le Canard enchainé had dat gemeld.
Air France heeft lang geprobeerd het personeel over te halen langer en harder te werken voor hetzelfde geld om gedwongen ontslagen te vermijden, zoals zustermaatschappij KLM dat ook met de vakbonden heeft afgesproken. Vorige week bleek evenwel dat met de piloten geen akkoord te bereiken viel. Om toch een einde te maken aan de opeenstapeling van verliezen is besloten tot een harde sanering. (ANP)

Reageer op dit artikel