nieuws

Cao ING biedt flexwerkers ontwikkelbudget

Instroom

Cao ING biedt flexwerkers ontwikkelbudget

In de nieuwe cao van ING staat dat flexwerkers ook een ontwikkelbudget krijgen. De vakbonden zijn blij.

ING heeft met de vakbonden maandag een akkoord bereikt over de nieuwe cao. Er zijn onder meer afspraken gemaakt om de positie van uitzendkrachten te verbeteren en om ethiek een meer centrale plek te geven in de bedrijfsvoering.

De ruim 16.000 werknemers van de bank in Nederland krijgen in de periode tot en met 2017 jaarlijks een loonsverhoging van 1,25 procent. Bovendien worden werknemers met opleidingen en trainingen gestimuleerd om plannen te maken voor de verdere invulling van hun loopbaan, binnen of buiten ING.

Vakbond CNV toonde zich vooral tevreden over afspraken die zijn gemaakt ten aanzien van uitzendkrachten. Die gaan “”volwaardig meedraaien”, aldus de bond. Zo krijgen ze een persoonlijk ontwikkelingsbudget van 350 euro per jaar als ze langer dan een jaar voor ING werken. Vakbond De Unie benadrukte de afspraken op het gebied van ethiek, waarvoor de raad van toezicht van ING nu direct verantwoordelijk wordt gesteld.

Cao en anders werken

ING stapt deze zomer over op agile werken, een nieuwe manier van werken waardoor een organisatie snel kan reageren op de klantbehoefte en medewerkers meer eigen verantwoordelijkheid hebben. In een interview in PW De Gids nr 9 (september) lichtte HR-directeur Marijke Brunklaus al een tipje van de sluier op over de nieuwe cao. “In onze nieuwe cao willen we faciliteren dat medewerkers kunnen groeien en ook klaar zijn voor een toekomst buiten ING. Zolang de match goed is, passen we bij elkaar. Is dat niet meer het geval, dan moet een medewerker met een goed gevoel bij een ander bedrijf aan de slag gaan. En dat kan best betekenen dat diezelfde medewerker vijf jaar later weer bij ons komt werken. Veertig jaar bij hetzelfde bedrijf werken, is niet meer van deze tijd. Wel willen we afspraken maken over duurzame inzetbaarheid. Het is belangrijk dat medewerkers daarin keuzes kunnen maken.”

Zie ook: Agile werken: zo krijgt ING de medewerkers mee

De ommezwaai naar Anders werken vergde bij ING een goede voorbereiding. Hoe krijg je alle medewerkers mee? Zeker in een bankbedrijf dat de laatste jaren al heel wat reorganisaties doorvoerde, geen sinecure. “De gedachtegang achter de nieuwe manier van werken sprak de medewerkers meteen aan. Het is heel anders dan een reorganisatie die is ingegeven door kostenbesparing”, aldus Brunklaus.

Tip! Wilt u ook anders gaan werken binnen uw organisatie? Meld u dan aan voor het congres Anders Werken op 10 november en leer van de inspirerende voorbeelden van bedrijven als KPN en
bol.com. Kijk op: www.congresanderswerken.nl

Reageer op dit artikel