nieuws

‘FNV buitenspel is slechte zaak’

Instroom

‘FNV buitenspel is slechte zaak’

Dat FNV buitenspel is gezet met het loonakkoord voor ambtenaren is een slechte zaak, vinden de werkgevers.

De manier waarop de grootste vakbond, FNV, buitenspel is komen te staan in de cao-onderhandelingen voor ambtenaren is slecht voor de arbeidsverhoudingen in Nederland. De grote bedrijven maken zich daar zorgen over, zegt Harry van de Kraats, voorzitter van de werkgeversvereniging AWVN, vandaag in het FD. “Je moet altijd met zoveel mogelijk partijen zaken blijven doen. Mijn achterban heeft geen belang bij een vakbond die omvalt. Wij kunnen ook niet zonder ze.” FNV-leider Ton Heerts stelde in juni nog dat Van de Kraats uit was op afbraak van het sociale stelsel. Heerts noemde hem bovendien een “gladjakker”.

Kort geding verloren

FNV kondigde eind vorig week aan in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak over het loonvoorstel voor overheidspersoneel. De vakbond kreeg in een kort geding nul op het rekest: de rechter wees de eis om de afspraken ongeldig te laten verklaren af.
De vakbond zegt alles op alles te blijven zetten om de verslechtering van de pensioenen van 2,8 miljoen mensen te voorkomen. “Wij gaan in hoger beroep”, zegt vicevoorzitter Ruud Kuin. “En we willen daar de grootst mogelijke spoed op zetten, omdat de rechter met deze uitspraak achteraf de spelregels van ons overlegsysteem verandert. Dit heeft grote gevolgen voor 2,8 miljoen mensen, dat kan niet de uitkomst zijn.”

Referendum

De vakbond gaat ook door met actievoeren tegen het voorstel. “Feit blijft dat 1 op de 5 mensen tot 15 procent inlevert op zijn pensioen.” De vakbond kondigde onlangs een referendum aan. “Hieruit zal blijken wat de mening van de ABP-deelnemers is, zodat het ABP-bestuur daar rekening mee kan houden bij het besluit in november over de uitvoering van de regeling. Alle 2,8 miljoen mensen die een pensioen hebben of opbouwen bij het ABP, lid of geen lid van een vakbond, mogen hun mening geven over dit voorstel. Het referendum vindt plaats van 14 tot en met 19 oktober. De uitslag volgt zo snel mogelijk.” (ANP/Redactie)

Reageer op dit artikel