nieuws

Grote staking openbaar vervoer op komst

Instroom

Grote staking openbaar vervoer op komst

Het openbaar vervoer in Amsterdam en Utrecht ligt donderdag stil. Personeel staakt wegens het loonakkoord.

Tussen 5.00 en 8.30 rijden er geen bussen, trams en metro’s in de twee steden. Dat maakte FNV maandagavond bekend. De vakbond heeft het overheidspersoneel op de been gekregen voor een staking tegen het loonakkoord dat de overheid overeenkwam met drie kleinere vakbonden.

De FNV haakte in die onderhandelingen af omdat de voorgestelde loonsverhoging voor de 600.000 ambtenaren betaald moest worden uit de pensioenpremies van ambtenarenfonds ABP. Of die loonsverhoging via de pensioenen gaat lukken, is nog maar de vraag, bleek vorige week.

‘De werknemers zijn woedend. Door de loondeal voor overheidspersoneel wordt 15 procent van hun pensioenopbouw afgehaald. Je kunt op je vingers natellen dat dit gevolgen heeft voor de toekomst’, zegt FNV-vicevoorzitter Ruud Kuin.

Qbuzz Utrecht wil via de rechter proberen te voorkomen dat er wordt gestaakt. ‘Qbuzz betreurt de werkonderbreking zeer. Niet alleen omdat Qbuzz geen partij is in deze kwestie, maar vooral omdat de actie meer dan 125.000 reizigers en vele scholen en bedrijven in en rond Utrecht raakt.’

De Amsterdamse stadsvervoerder GVB laat weten dat de veerponten over het IJ wel gewoon varen. Het bedrijf zegt dat het in dit geval het recht op collectieve actie van de vakbonden heeft te respecteren. Tot die conclusie is GVB gekomen na het inwinnen van juridisch advies.

FNV verloor onlangs al een kort geding dat het had aangespannen tegen de Staat en de drie betrokken vakcentrales om de loondeal ongeldig te laten verklaren. De vakbond ging in hoger beroep. Dat dient donderdag bij het gerechtshof in Den Haag. Ook toog de vakbond een referendum op waar zowel leden als niet-leden zich tegen het loonakkoord mogen uitspreken. Het referendum start op woensdag 14 oktober. (ANP)

Reageer op dit artikel