nieuws

Hoog salaris lokkertje voor toptalent

Instroom

Hoog salaris lokkertje voor toptalent

Toptalent binnenboord halen met een extra hoog salaris? Werkgevers doen het steeds vaker.  

Voor elke kandidaat heeft u waarschijnlijk een maximaal bedrag aan salaris in uw hoofd. Maar wanneer een topkandidaat naar een ander bedrijf dreigt te gaan, duwt u het salarisaanbod dan nog een stukje omhoog? Ruim driekwart van de werkgevers heeft dat het afgelopen jaar gedaan: 77 procent van de financieel directeuren bood een topkandidaat meer salaris dan vooraf bedacht om te voorkomen dat deze naar de concurrent zou vertrekken.
Dat blijkt uit de Salarisgids 2016 van arbeidsbemiddelaar Robert Half waarvoor 200 CFO’s en financieel directeuren werden ondervraagd over de ontwikkelingen in het salaris van financiële, boekhoudkundige en administratieve professionals.

Lees ook: Beloning: wanneer is het genoeg?

Salarisverhoging voor toptalent

De arbeidsbemiddelaar verwacht bovendien dat deze trend zich volgend jaar doorzet. Zo zeggen ruim zeven op de tien (71 procent) Nederlandse CFO’s en financieel directeuren dat, in vergelijking met drie jaar geleden, de kans nu groter is dat ze hogere lonen bieden aan toptalenten. Ruim een derde (35 procent) van de Nederlandse CFO’s en financieel directeuren verwacht bovendien dat de lonen van bestaande werknemers de komende tijd zullen stijgen.
Stephan Renken, Directeur Robert Half Nederland licht toe: ‘In een arbeidsmarkt gekenmerkt door een aanhoudende en versterkende ‘war for talent’ zijn bedrijven bereid om de lonen te verhogen voor zowel bestaande topmedewerkers als voor kandidaten die over de gewenste vaardigheden beschikken.’
Maar, salaris is natuurlijk niet het enige onderhandelingsmiddel. Renken: ‘Bedrijven gebruiken ook steeds meer secundaire arbeidsvoorwaarden en bonussen als middel om topkandidaten binnen te halen. Voordelen als extra vrije dagen of een training en opleiding zijn de laatste jaren steeds populairder geworden binnen het bedrijfsleven.’

TIP: Lees meer over het belonen van toptalenten in het boek Strategisch talentmanagement van Boudewijn Overduin en Job Hoogendoorn.

Top 3 functies met beste onderhandelingspositie

Topkandidaten die over veelgevraagde of moeilijk te vinden vaardigheden beschikken, staan in een sterke positie om over het loon te onderhandelen. Een competitief beloningsbeleid is voor werkgevers dus essentieel om toptalent binnen te halen. In deze drie functies kunnen topkandidaten volgend jaar de grootste salarisstijging verwachten.

In finance en accounting:

  1. allround administrateur met 0-3 jaar ervaring: salaris stijgt gemiddeld 4,2 procent
  2. senior accountant: salaris stijgt gemiddeld 3,8 procent
  3. cost accountant: salaris stijgt gemiddeld 3,1 procent

In administratieve ondersteuning:

  1. customer service medewerker met 3-5 jaar ervaring: salaris stijgt gemiddeld 3,3 procent
  2. sales assistent met 3-5 jaar ervaring: salaris stijgt gemiddeld 3,2 procent
  3. logistiek medewerker met 3-5 jaar ervaring: salaris stijgt gemiddeld 2,8 procent

Salaris als retentiemiddel

Tweede derde (66 procent) van de CFO’s en financieel directeuren geeft aan bezorgd te zijn dat topwerknemers van de finance- en accountingafdeling het komende jaar het bedrijf verlaten voor een andere uitdaging. Hoewel financiële voordelen niet altijd de aanleiding zijn voor een wisseling, kan een salarisverhoging wel bijdragen aan het behoud van topwerknemers. Zo zegt ruim een derde (36 procent) van de CFO’s en financieel directeuren dat ze in het afgelopen jaar een werknemer zijn kwijtgeraakt aan een ander bedrijf dat hem een hogere beloning aanbood.
Bedrijven onderkennen dus in toenemende mate het belang van salarisverhogingen. Meer dan een derde (35 procent) van de Nederlandse CFO’s en financieel directeuren verwacht dat de salarissen voor de financiële werknemers zullen stijgen. Dit is een significante stijging (+8 procent) ten opzichte van vorig jaar toen 27 procent aangaf dat de salarissen zouden stijgen.
Stephan Renken vervolgt: ‘Personeelsbehoud wordt steeds belangrijker. Hoewel het salaris niet de enige reden is om te blijven, kan het aanbieden van salarisverhogingen en bonussen wel het verschil maken. Bedrijven dienen daarom het beloningsbeleid regelmatig onder de loep te nemen, willen ze de toptalenten aan zich binden. Het belang van goed ontwikkelde retentiestrategieën kan niet worden onderschat in een markt waar de vraag naar gespecialiseerde professionals het aanbod overstijgt.’

Reageer op dit artikel