nieuws

Kabinet fluit voor het eerst topsalaris terug

Instroom

Kabinet fluit voor het eerst topsalaris terug

Het kabinet eist voor het eerst een topsalaris terug dat boven de Wet normering topinkomens uitkomt.

De regering sommeert een oud-bestuurder van de ArtEZ hogeschool, hogeschool van de kunsten in Arnhem 85.000 euro terug te betalen. Daarmee doet het kabinet voor het eerst beroep op de Wet normering topinkomens (WNT), die sinds begin dit jaar van kracht is. Dat bevestigen Haagse bronnen donderdag in de Telegraaf.

Het gaat om voormalig interim-bestuurder Gerben Eggink die was binnengehaald om een crisis te bezweren, daarna langer mocht blijven en met zijn inkomsten ruim boven het maximum kwam dat volgens de Wet Normering Topinkomens (WNT) is toegestaan. Volgens die wet mogen topfunctionarissen bij de overheid vanaf 2015 niet meer dan 178.000 euro verdienen. Zeker in de zorg en het onderwijs reikten de salarissen van topbestuurders tot in de hemel.

Eggink werkte in 2013 via managementbureau Boer&Croon bij ArtEZ. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) wil het geld terughalen bij de bestuurder en het adviesbureau. Eerder gaf de Onderwijsinspectie hogeschool ArtEZ opdracht om 154.000 euro terug te eisen, maar dat bedrag is bijgesteld.

Boer & Croon moet 26.184 euro betalen, Eggink 58.279 euro. Boer & Croon gaat in beroep. Volgens het bedrijf betekent de straf dat de vergoeding voor zulke bureaus moet worden gekort op het honorarium van de interim-manager. Zo’n tijdelijke bestuurder mag dan minder verdienen dan iemand in vaste dienst en ,,dat kan niet de bedoeling zijn” van de wet over de topinkomens, aldus het bedrijf in een verklaring. (ANP)

Reageer op dit artikel