nieuws

Kleinmetaal bereikt cao-akkoord

Instroom

Kleinmetaal bereikt cao-akkoord

Werkgevers en bonden in de kleinmetaal hebben na een stakingsperiode eindelijk een akkoord bereikt over de cao.

Bonden en werkgevers kwamen dinsdagavond een principeakkoord overeen na een periode van stakingen en moeizame cao-onderhandelingen. De nieuwe cao-afspraken werden onderhandeld door FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie en werkgeversorganisatie in de sector FWT.

In de nieuwe afspraken krijgen de 300.000 metaalwerkers er onder meer 4,05 procent salaris bij tot mei 2017 en een eenmalige uitkering van 0,65 procent van het loon. De jeugdloonschalen stijgen met gemiddeld 7 procent. Ook krijgen de metaalwerkers er in 2017 een vakantiedag bij. Verder gaan seniorendagen later in en lopen ze langer door. Daarnaast komen er mogelijkheden voor een vierdaagse werkweek met behoud van loon en meer scholingsmogelijkheden.

De cao loopt van 1 maart 2015 tot 1 mei 2017. De afspraken gelden voor werknemers in de installatietechniek, metaalbewerking, goud- en zilvernijverheid, carrosserie- en isolatiebedrijven. Ze kwamen overigens na lang onderhandelen tot stand; de eerste cao-ronde vond plaats in januari van dit jaar.

De achterban van zowel de bonden als de werkgeversorganisatie moeten de principeafspraken overigens nog goedkeuren. In afwachting daarvan worden de acties in de sector opgeschort. De acties in de grootmetaal (Metalektro) gaan door ‘totdat ook daar een fatsoenlijke cao ligt’, aldus de bonden. (ANP)

Reageer op dit artikel