nieuws

Laagopgeleiden dupe van late AOW

Instroom

Laagopgeleiden dupe van late AOW

De verhoging van de AOW-leeftijd koppelen aan de levensverwachting, zal volgens het CBS verkeerd uitpakken voor laagopgeleiden.

Het kabinetsplan om de AOW-leeftijd mee te laten stijgen met de levensverwachting, kan leiden tot meer sociaal-economische ongelijkheid. Dat stellen onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, meldt het Nederlands Dagblad.

Volgens de onderzoekers worden Nederlanders weliswaar ouder, maar lang niet altijd in goede gezondheid. Het gevolg kan zijn dat oudere werknemers werkloos of arbeidsongeschikt raken voordat hun pensioen ingaat. De gezonde levensverwachting neemt vooral toe onder hoogopgeleiden, maar niet bij mensen met een laag opleidingsniveau.

Zie ook: Kloof hoog- en laagopgeleiden groeit

Wet AOW-verhoging aangenomen

De wet die de verhoging van de AOW -leeftijd regelt, werd begin juni aangenomen. In 2021 staat de AOW-leeftijd op 67 jaar. Vanaf 2016 wordt deze in stappen van 3 maanden verhoogd en vanaf 2018 in stappen van 4 maanden. Vanaf 2022 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.  (ANP/Redactie)

Reageer op dit artikel