nieuws

Metaalsector staakt nog even door

Instroom

Metaalsector staakt nog even door

De staking in de metaalsector is nog niet afgelopen. De 600 medewerkers van bedrijven in Alblasserwaard en de Drechtssteden hebben aangekondigd maandag nog niet aan het werk te gaan.

De staking begon gisteren en zou in eerste instantie een 48-uursstaking zijn. Het is volgens vakbond FNV de tweede keer dit jaar dat er zolang aaneen wordt gestaakt in de metaal. De eerste keer ging het om een staking bij truckbouwer DAF uit Eindhoven. Nu betreft het medewerkers van onder meer de maritieme concerns Heerema en IHC en luchtvaartbedrijf Fokker.

De acties in de metaalsector zijn al maanden aan de gang. Volgens de bonden hebben tot nu toe al zo’n 25.000 mensen aan de stakingen meegedaan. Voor bedrijven in de zogeheten kleinmetaal is inmiddels wel overeenstemming bereikt over een nieuwe cao. Maar in de grootmetaal ligt het overleg tussen werkgevers en vakbonden nog altijd stil.

Meer stakingen in metaalsector

“De werkgevers willen nog steeds niet over de brug komen”, zegt vakbondsbestuurder Peter de Jong van CNV. “We willen resultaat zien: een nieuwe cao, geld voor scholing meer zeggenschap over roosters en werktijden en een goede loonsverhoging.”

Ook in november hebben FNV en CNV stakingen en acties in de metaal gepland. Maar de bonden willen die niet meer ver van te voren aankondigen. Zo willen ze voorkomen dat de werkgevers er bij het maken van de roosters al rekening mee kunnen houden. (ANP)

Reageer op dit artikel