nieuws

Opkomst referendum loonakkoord miniem

Instroom

Opkomst referendum loonakkoord miniem

Op het FNV-referendum over het loonakkoord heeft nog geen 2 procent van de ambtenaren gereageerd.

Vakbond FNV hield tussen 14 en 19 oktober een referendum over het loonakkoord onder de 2,8 miljoen mensen die pensioen opbouwen via ambtenarenfonds ABP. Van hen liet nog geen 2 procent weten of ze het eens waren met het loonakkoord voor ambtenaren, die loonsverhoging wil bereiken via pensioengeld.

Van het aantal stemmers is 84 procent tegen het loonakkoord dat de overheid deze zomer sloot met de kleinere bonden CNV, CMHF en Ambtenarencentrum. De FNV vindt dat ambtenaren met het loonakkoord een sigaar uit eigen doos gepresenteerd krijgen. ‘Deze loondeal wordt voor een belangrijk deel gefinancierd door het verslechteren van het ABP-pensioen. Dit kan oplopen tot wel 15 procent’, aldus de vakbond. Of het kabinet de loonsverhogingen daadwerkelijk uit het pensioengeld kan halen, is nog niet bekend: ABP maakte deze maand bekend de pensioenpremies niet te kunnen verlagen.

Het referendum is gehouden onder zowel leden als niet-leden van de FNV. Hoewel er in verhouding niet veel mensen hebben gereageerd, noemt de bond de 44.000 mensen die dit wel hebben gedaan ‘een geweldig resultaat dat niet kan worden genegeerd’. (ANP)

Reageer op dit artikel