nieuws

Pensioenpremies in 2017 omhoog

Instroom

Pensioenpremies in 2017 omhoog

De pensioenpremies vallen vanaf 2017 hoger uit. Pensioenfondsen stellen de prijzen bij naar de stijgende levensverwachting.

Omdat mensen door een hogere levensverwachting steeds ouder worden en dus langer gebruik maken van hun pensioen, zullen de pensioenpremies vanaf 2017 stijgen. Dat concludeert Aon Hewitt op basis van berekeningen met actuele sterftecijfers. Het organisatieadviesbureau berekende dat de eigen pensioenverplichtingen door de stijgende leeftijd vermoedelijk vanaf eind 2016 met 6 miljard zwaarder zullen worden.

Omdat dat niet genoeg is om de pensioenen te kunnen garanderen, zullen ook de pensioenpremies van Nederlanders stijgen. In totaal met zo’n 100 miljoen euro. ‘Die stijging blijft de jaren daarna aan de orde,’ stelt zegt Frank Driessen, Chief Commercial Officer bij de afdeling Retirement & Financial Management van Aon Hewitt. Het premie-effect blijkt nagenoeg onafhankelijk van de gemiddelde leeftijd van het deelnemersbestand van een pensioenfonds. ‘Dit gaat dus effect hebben voor alle deelnemers van pensioenfondsen.’

De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwde deze zomer ook al voor de verhoging van de Nederlandse pensioenpremies. DNB paste deze zomer de rekenrente plotseling aan wegens de lage rentestand in de Europese landen. De huidige rente begon namelijk te ver af te wijken van de werkelijke rente.

Pensioenfondsen moeten bij de vaststelling van de premie en de waarde van hun pensioenverplichtingen rekening houden met realistische sterftekansen en met een toekomstige verbetering hiervan. Vrijwel alle pensioenfondsen maken daarbij gebruik van de sterftetafel die door het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG) wordt gepubliceerd. De nieuwe sterftetafel wordt volgend jaar september gepubliceerd; de nieuwe sterftekansen moeten vanaf eind 2016 worden toegepast. Op basis van eigen doorrekeningen concludeerde Aon Hewitt dat pensioenfondsen dan opnieuw met tegenvallers geconfronteerd worden.

TIP: Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in het pensioen en kom naar de Masterclass Verandering van Pensioentijdperk op 10 december.

 

Reageer op dit artikel