nieuws

Verplichte werkweek van vier dagen?

Instroom

Verplichte werkweek van vier dagen?

De Nederlandse werkweek zou vier dagen moeten worden in plaats van vijf. Dat vindt de PvdA.

Tweede-Kamerlid Martijn van Dam zegt in een gesprek met het AD van zaterdag: ”Veel jonge moeders krijgen een burn-out. Zij werken en doen alle andere dingen die onze moeders zonder werk vroeger ook deden, omdat hun mannen fulltime werken.” Volgens Van Dam gaat één op de drie vrouwen minder werken als er kinderen komen, tegen één op de twintig mannen.

Fatsoenlijk salaris

Van Dam vindt dat ervoor gezorgd moet worden dat iedereen een fatsoenlijk salaris kan verdienen met een 36-urige werkweek, vier dagen van negen uur. ”Nu gaan veel cao’s uit van een 40-urige werkweek”, aldus Van Dam. ”Dus een verandering brengt inderdaad kosten met zich mee voor werkgevers. De overheid kan met belastingmaatregelen wel helpen door mensen netto meer te laten overhouden en werkgevers minder kosten te laten betalen.”

Een verkorting van de werkweek zorgt echter niet linea recta tot blijere medewerkers, zo bleek uit eerder onderzoek van een Koreaanse universiteit. Werknemers beoordelen hun algemene gevoel van welzijn en tevredenheid met hun baan na een verkorting van de werkweek niet positiever. (ANP)

Reageer op dit artikel