nieuws

ABP verhoogt weer pensioenen niet

Instroom

ABP verhoogt weer pensioenen niet

De pensioenen van de ambtenaren stijgen ook volgend jaar niet mee met de lonen. Door de versoberde pensioenopbouw zakt de premie wel. Voorlopig…

Het ambtenarenpensioenfonds ABP maakte vrijdag bekend dat de pensioenen komend jaar niet meestijgen met de gemiddelde loonontwikkeling. De reden is dat het ABP er financieel nog altijd te zwak voor staat.

De dekkingsgraad, die aangeeft in hoeverre een pensioenfonds in staat is aan zijn toekomstige verplichtingen te voldoen, stond eind oktober op 99,3 procent. De Nederlandsche Bank stelt als minimum een dekkingsgraad van 110 procent; een ruime onvoldoende dus voor het ABP dat met 2,8 miljoen deelnemers het grootste pensioenfonds van ons land is.

De premie gaat wel omlaag. Dit is het gevolg van de versobering van de pensioenopbouw die in een nieuwe cao voor overheidspersoneel is vastgelegd. Maar mogelijk moet ABP de premie in april alweer verhogen, als blijkt dat de dekkingsgraad niet snel genoeg herstelt. Dat besluit valt in de loop van januari.

‘Loonsverhoging uit pensioenen’

Van de zomer sloot de overheid met drie vakbonden een loonakkoord dat voorziet in een loonsverhoging van ongeveer 5 procent en een eenmalige uitkering van 500 euro voor 600.000 ambtenaren  en onderwijzers, die jarenlang op de nullijn hebben gezeten. Op basis van het loonakkoord zijn de afgelopen periode al onderhandelingsakkoorden gesloten voor nieuwe cao’s voor rijksambtenaren, defensiepersoneel en medewerkers van de rechterlijke macht.

Vakbond FNV is echter fel tegenstander van het loonakkoord en noemt de loonsverhoging een sigaar uit eigen doos: een deel van de in het akkoord geregelde loonsverhoging wordt volgens de bond betaald uit de pot van pensioenfonds ABP. Vorige maand verloor de vakbond in hoger beroep de rechtszaak tegen het loonakkoord. Het gerechtshof in Den Haag wees de eis van de vakcentrale om de afspraken ongeldig te laten verklaren af. (ANP/redactie)

Tip! Bestel nu het Antwoordenboek Pensioenen 2016 in de shop van Vakmedianet.

Reageer op dit artikel