nieuws

Banengroei? Werkgever ziet het niet

Instroom

Banengroei? Werkgever ziet het niet

Werkgevers zien het aantal banen maar minimaal stijgen. Maar het aantal flexbanen groeit wél.

Werkgevers verwachten de komende twee jaar maar weinig nieuwe banen te bieden, dat stelt werkgeversvereniging AWVN op basis van onderzoek onder bijna honderd werkgevers. Maar flexpersoneel? Dat is nog steeds in opkomst: de verschuiving van vast naar flex zet door. De resultaten komen overeen met de verwachtingen die het CBS onlangs publiceerde over de arbeidsmarkt: de werkloosheid neemt nauwelijks af.

Uit het onderzoek komt naar voren dat 28 procent van de bedrijven een daling verwacht van het aantal vaste medewerkers in 2016 en 2017, terwijl 21 procent een stijging voorspelt van het aantal werknemers met een vast contract. Gevraagd naar de ontwikkeling van het flexibele personeelsbestand, komt er een percentage van 22 uit de bus dat een groeiend bestand van flexkrachten verwacht tegenover 13 procent dat rekening houdt met een krimpend aantal flexmedewerkers.

Die verwachte daling in het aantal vaste medewerkers lijkt ook overeen te komen met wat medewerkers zelf verwachten: het vaste contract sterft langzaam uit. Uit eerder onderzoek van Hays bleek dat slechts een op de vier professionals  in de Oil & Gas, IT en Engineering & Technology verwacht dat het vaste contract nog bestaat in 2030. De andere 75 procent verwacht tegen die tijd alleen nog te werken op projectbasis.

Aan het onderzoek namen 97 ondernemingen deel. Ze vormen volgens AWVN een afspiegeling van het Nederlandse bedrijfsleven, zowel wat grootte betreft, sector als regio. (ANP)

Lees ook: Vast contract: doe het meteen

Reageer op dit artikel