nieuws

Doorwerken tot AOW-leeftijd? Graag!

Instroom

Doorwerken tot AOW-leeftijd? Graag!

Twee op de drie vijftigplussers wil best doorwerken tot de AOW-leeftijd. Maar kan dat wel?

Eerder stoppen met werken? Tweederde van de vijftigplussers (64 procent) heeft daar geen behoefte aan en kiest ervoor gewoon te blijven doorwerken tot de AOW-leeftijd.Juist de mensen boven de 62 willen vaker door tot het einde, in tegenstelling tot de 50- tot 55-jarigen, die vaker aangeeft eerder te willen stoppen (24 procent). Dat blijkt uit cijfers van Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën om Nederlanders te stimuleren beter met geld om te gaan.

Op een vroegere leeftijd stoppen is steeds meer mensen niet meer weggelegd. De Eerste Kamer stemde deze zomer namelijk in met de Wet verhoging AOW-leeftijd. De AOW-leeftijd wordt nu vanaf 2016 in stappen van 3 maanden verhoogd en vanaf 2018 in stappen van 4 maanden. Vanaf 2022 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Dat laatste zou vooral ongunstig uitpakken voor laagopgeleide werknemers, berekende het CBS onlangs.

Uit het onderzoek  van het overheidsplatform kwam ook naar voren dat veel mensen zich afvragen of er nog wel genoeg werk is voor hen op de arbeidsmarkt totdat zij de AOW-leeftijd bereiken. 34 procent van de ondervraagden zei hier twijfels over te hebben.

Voor de studie zijn ruim 500 mensen ondervraagd. De meerderheid gaf aan nog niet voorbereid te zijn om nu al met pensioen te gaan. Maar ze zeiden er wel naar uit te kijken.

Het overheidsplatform bracht de cijfers dinsdag naar buiten in het kader van de nationale Pensioen3daagse. Deze week zetten enkele honderden organisaties zich in om Nederlanders meer inzicht en overzicht te geven in hun pensioensituatie. Zo lanceerden Delta Lloyd Foundation en vrouwenorganisatie Women Inc. Deze week een initiatief om vrouwen meer bewust te maken van hun pensioen, een groep die vaak minder pensioen opbouwt dan mannen. (ANP)

Reageer op dit artikel