nieuws

Explosieve groei oproepkrachten

Instroom

Explosieve groei oproepkrachten

Het aantal banen voor oproepkrachten is de afgelopen vier jaar met een derde toegenomen.

Weer een mooi voorbeeld van hoe de arbeidsmarkt sterk door flexibiliseert. In 2014 kwam het aantal oproepkrachten in totaal uit op 537.000 banen en dat is een derde meer dan vier jaar eerder. Dat meldt het CBS donderdag. Oproepkrachten hebben geen vast aantal uren op hun contract en vooral de handel, horeca en de zorg maken hier veel gebruik van.

Ook het aantal banen via uitzendbureaus nam in deze periode toe, maar de stijging was met 6 procent veel geringer. Het totaal aantal banen van werknemers daalde in dezelfde periode met 2 procent.

Lees ook: Oproepkracht krijgt meer zekerheid van Hoge Raad

Ruim een derde van de 537.000 oproepbanen betreft een baan in de handel, zoals vakkenvuller of winkelmedewerker. Een op de zes banen als oproepkracht was een baan in de zorg en een vrijwel even groot aantal een baan in de horeca. In de horeca was bijna een kwart van de werknemersbanen op oproepbasis, aldus het statistiekbureau, en in de landbouw bijna een op de vijf.

Het percentage werknemersbanen op oproepbasis in de totale economie steeg van 2010 tot en met 2014 van 5,1 naar 7,0 procent. (ANP)

Reageer op dit artikel