nieuws

 Jeugdwerkloosheid stijgt

Instroom

 Jeugdwerkloosheid stijgt

De werkloosheid onder jongeren stijgt, maar gelukkig zitten de meesten op school of ze studeren.

De werkloosheid onder jongeren is het afgelopen half jaar licht toegenomen, maar ligt nog iets onder het niveau van een jaar geleden. De meeste jonge werklozen volgen een opleiding of studie. Bijna 40 duizend werkloze jongeren volgen geen opleiding meer. Dat meldt CBS.

In september 2013 bereikte de jeugdwerkloosheid het hoogste punt sinds het begin van de crisis. Op dat moment was bijna 14 procent van alle15- tot 25-jarigen in de beroepsbevolking werkloos. Sindsdien is de werkloosheid onder jongeren gedaald tot 10,8 procent in maart van dit jaar. De afgelopen maanden is de werkloosheid onder jongeren echter weer opgelopen. In september bedroeg de jeugdwerkloosheid 11,5 procent, nog iets lager dan in september 2014.

Scholieren en studenten werkloos

In het derde kwartaal van 2015 waren 158 duizend jongeren werkloos. Zij hadden geen betaald werk, maar waren wel op zoek naar een baan en direct beschikbaar. De meeste werkloze jongeren, ruim drie kwart, zijn nog bezig met een opleiding of studie. Bijna de helft van hen is nog minderjarig en veelal op zoek naar een baan tot 12 uur per week. Iets minder dan een kwart van de werkloze jongeren, bijna 40 duizend, volgt geen onderwijs meer. Bijna twee derde van deze schoolverlaters wil het liefst fulltime werken.

Reageer op dit artikel