nieuws

Minder fte’s bij drie grootste werkgevers

Instroom

Minder fte’s bij drie grootste werkgevers

De grootste werkgevers van ons land, politie, defensie en de Rabobank, raakten het afgelopen jaar duizenden volledige arbeidsplaatsen kwijt. Dat komt naar voren uit de Volkskrant Top 100 van grootste werkgevers van Nederland.

Bij de politie kwamen in 2014 zo’n 1000 fte’s te vervallen, bij defensie waren dat er 1500 en bij de Rabobank ruim 3000. Doordat Rabobank hiermee terugzakte naar zo’n 36.000 banen is de koppositie van de politie niet in gevaar. Met ruim 60.000 volledige arbeidsplaatsen is de politie de nummer één op de lijst. Met zo’n 58.000 volledige arbeidsplaatsen is defensie goed voor een overtuigende tweede plaats.

Dat er bij de Rabobank zo veel banen verdwenen, kan worden verklaard door het feit dat bij de banken steeds meer taken worden geautomatiseerd en gedigitaliseerd. Ahold en de Belastingdienst completeren de top 5 van grootste werkgevers.

Groei politie en defensie

In tegenstelling tot Rabobank, is de kans bij politie en defensie bovendien groot dat het aantal banen weer zal toenemen. Oorzaak hiervan zijn onder meer de aanslagen in Parijs en de internationale onrust.

Zo pleitte politiebond ACP afgelopen donderdag naar aanleiding van de aanslagen in Parijs voor vijftienhonderd agenten meer op straat en vijfhonderd extra rechercheurs. En vrijdag werd duidelijk dat het ministerie van Veiligheid en Justitie structureel 250 miljoen euro extra krijgt.

Laaggeschoold werk

Bedrijven en organisaties die het afgelopen jaar een steeds grotere rol gingen spelen als werkgever, zijn die in de schoonmaakbranche en in de thuiszorg. Zij hebben vooral veel aanbod op het gebied van van laaggeschoold werk.

Het aantal voltijdsbanen bij bijvoorbeeld CSU uit Uden, Vebego uit Voerendaal en ADG Dienstengroep uit Almelo is met 5.000 fte’s gestegen tot 45.000. De laatste steeg met meer dan 20.000 volledige arbeidsplaatsen zelfs van de tiende naar de negende plek in de Top 100.

Bronnen: devolkskrant.nl, nu.nl

Reageer op dit artikel