nieuws

Nieuwe ontduiking WWZ: ‘het knutselcontract’

Instroom

Nieuwe ontduiking WWZ: ‘het knutselcontract’

Ontduiken van de WWZ: universiteiten doen het met ‘hybride’ contracten: één dag vast, de rest flexcontracten.

Nederlandse universiteiten hebben een creatieve manier gevonden om onder de Wet werk en Zekerheid (WWZ) uit te komen. De groei van tijdelijke contracten moet door de flexwet worden tegengegaan. Het antwoord van universiteiten is het ‘knutselcontract’, zo schrijft de Volkskrant vandaag. Docenten en medewerkers krijgen bijvoorbeeld voor één dag een vast contract, en blijven voor de overige dagen afhankelijk van tijdelijke en onzekere contracten.

Deze vorm bestond al langer, maar wordt tegenwoordig weer vaker van de plank gehaald. Sinds dit studiejaar zijn universiteiten volgens de cao namelijk verplicht het aantal tijdelijke contracten te halveren. Het hybride contract lijkt een poging om hier onderuit te komen en is in strijd met de cao. Volgens een inventarisatie van de Volkskrant via universiteiten en hun medezeggenschapsraden zouden bij de Universiteit van Amsterdam tientallen medewerkers op deze basis werken. Ook de Vrije Universiteit, Radboud Universiteit Nijmegen en de universiteten van Leiden en Tilburg zouden werken met een dergelijke constructie. Om hoeveel medewerkers het precies gaat, is niet duidelijk.

Lees ook: WWZ ontduikroute: zieke in dienst houden

Universiteiten kampen al jaren met wisselende financiering en wisselende studentenaantallen. De Vakbond voor de Wetenschap (VAWO) geeft overigens ook regelmatig contracten van vijf jaar te zien bij universiteiten, die op deze manier de personeelskosten moeten drukken. Deze contracten zouden worden meegeteld bij de ‘vaste aanstellingen’, en onder de afspraken in de cao uitkomen. (Bron: Vk.nl)

TIP: Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in het arbeidsrecht en kom naar de cursusdag Wet Werk en Zekerheid  of Het nieuwe ontslagrecht in de praktijk op 31 maart. 

Reageer op dit artikel