nieuws

‘Zzp-belastingvoordeel alleen nog voor ontslagenen’

Instroom

‘Zzp-belastingvoordeel alleen nog voor ontslagenen’

De belastingvoordelen voor zzp’ers rijzen de pan uit. Alleen ontslagen werknemers zijn zouden deze nog moeten krijgen.

Dat stelt Coen Teulings, oud-directeur van het Centraal Planbureau en econoom verbonden aan Cambridge University en de UvA. Doordat de groep zelfstandigen de afgelopen jaren enorm is gegroeid en gebruikmaken van de belastingvoordelen voor zzp’ers, komt er te veel druk te staan op ons pensioen- en belastingstelstel, zegt Teulings in een interview met BNR Radio. ‘De kritische grens is nu wel bereikt.’ Maar een sociaal stelsel voor zzp’ers bestaat nog steeds niet.

Steeds meer mensen gaan, al dan niet vrijwillig, aan de slag als zelfstandige, en bouwen geen pensioen of vangnet op. Dat geeft over twintig jaar een groot probleem, zegt Teulings. Deze uitholling van het werknemerschap zorgt ervoor dat belastingen door een steeds kleinere groep werknemers opgehoest moet worden. Belastingvoordelen voor zzp’ers zouden daarom moeten worden ingeperkt.

Teulings pleit niet voor afschaffing van de belastingvoordelen voor zelfstandigen, maar voor een belastingvoordeel dat als een soort starterssubsidie werkt. Berekeningen van het Centraal Planbureau lieten eerder namelijk zien dat het de belastingvoordelen voor zzp’ers vooral werken bij mensen die hun baan bij een werkgever hadden verloren. Het fiscale voordeel zou dan een soort WW-functie moeten hebben. Teulings: ‘Laten we nu zeggen: je krijgt geen WW-uitkering – waarbij je niks mag doen tot je weer een baan hebt gevonden – maar je krijgt steun om als zelfstandige te beginnen.’ (Bron: BNR Radio / FD.nl)

Lees ook: Nieuwe VAR wordt uitgesteld

Reageer op dit artikel