nieuws

7 op de 10 mbo-stagiairs krijgen geen vergoeding

Instroom

7 op de 10 mbo-stagiairs krijgen geen vergoeding

Leerlingen in het mbo krijgen vaak geen stagevergoeding, terwijl ze daar op basis van cao-afspraken wel voor in aanmerking komen. Dit komt naar voren in een peiling die CNV Vakmensen hield onder ongeveer 2.500 roc-leerlingen.

Hieruit blijkt dat 7 op de 10 stagiairs niets ontvangen. Ze hebben hier wel recht op. Het gaat dan bijvoorbeeld om stagiaires in de kappersbranche, kinderopvang, bouw en zorg en welzijn. Volgens CNV Vakmensen kunnen de jongeren een misgelopen stagevergoeding met terugwerkende kracht alsnog vorderen, met een maximum van vijf jaar.

Keiharde afspraak

Probeer-de-Bond, een project van CNV Vakmensen gericht op jongeren, schrikt van deze cijfers. Vakbondsconsulent Souleiman Amallah, die vrijwel dagelijks op roc’s komt: “We hebben leerlingen gericht gevraagd naar hun ervaringen met stages en stagevergoedingen. Ons beeld op basis van zo’n 2.500 reacties is dat meer dan 70 procent geen stagevergoeding ontvangt. Terwijl daar in een aantal cao’s een keiharde afspraak over is gemaakt. Stagiairs werken vaak voor nop. En ze durven er geen punt van te maken, want ze zijn vaak al blij dat ze een stageplek hebben.”

Kwetsbare positie

Stagebedrijven zijn wettelijk niet verplicht om een vergoeding te geven. “Maar het is wel gebruikelijk, er zijn richtlijnen voor. Daarnaast zijn er in een aantal cao’s concrete afspraken gemaakt over een stagevergoeding. In zo’n geval heb je daar als stagiair gewoon recht op,” zegt Amallah. Dat geldt bijvoorbeeld voor de kappersbranche, de bouw, de kinderopvang of zorg en welzijn.

Amallah: “Uit de peiling die we hebben gehouden blijkt dat stagebedrijven in deze sectoren de cao-afspraak massaal aan hun laars lappen. Ze maken misbruik van de kwetsbare positie van een stagiair.” Een kwalijke zaak, vindt CNV Vakmensen.

Werkgever loopt subsidie mis

Wetgeving levert bovendien onnodige belemmering op, bleek eerder dit jaar. Door de verplichte handtekening van het Kenniscentrum voor het Beroepsonderwijs lopen zij het risico stagesubsidies mis te lopen. Die subsidie kunnen zij namelijk pas krijgen als de praktijkovereenkomst voorzien van alle handtekeningen tijdig is ingezonden.

De subsidie is een tegemoetkoming voor werkgevers voor de begeleidingskosten van leerlingen en studenten, en niet zozeer bedoeld voor het voldoen van de stagevergoeding.

Bron: CNV Vakmensen

Reageer op dit artikel