nieuws

Aantal vacatures maakt groeispurt in 2015

Instroom

Aantal vacatures maakt groeispurt in 2015

In 2015 groeide het aantal vacatures flink. Goed nieuws: in 2016 zet die groei waarschijnlijk door.

Werkgevers zaten er weer ruimer in het afgelopen jaar. De werkgelegenheid trok aan en dat was goed te zien aan het groeiende aantal vacatures: dat steeg 11 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat concludeert vacaturesite Monsterboard.
Eerdere cijfers van het CBS over het aantal vacatures in het mkb lieten onlangs vergelijkbare cijfers zien: daar steeg het aantal openstaande vacatures het afgelopen jaar 12 procent.
In Zeeland (+34 procent) en Limburg (+20 procent) is het aantal vacatures het meest gestegen. Bedrijven plaatsten, net als in 2014, de meeste vacatures in de sectoren IT, retail/sales, financieel en techniek.
‘Gezien het stijgende aantal vacatures op Monsterboard.nl, kunnen ook wij concluderen dat de arbeidsmarkt volop in beweging is. Bedrijven zijn weer aan het groeien en wij verwachten dat ook volgend jaar de vraag naar personeel blijft toenemen in veel sectoren’, aldus Gian Zandonà, managing director van Monsterboard.nl.

Noord-Holland grootste aantal vacatures

In vrijwel iedere provincie van Nederland is het aantal vacatures gestegen. Alleen in Gelderland is het aanbod gelijk gebleven. Een kwart van de vacatures kwam het afgelopen jaar uit Noord-Holland, de provincie met de meeste vacatures. Dit komt mede dankzij een vacaturestijging van 12 procent. Ook kwamen de meeste nieuwe vacatures dit jaar uit Noord-Holland. 20 procent van de vacatures kwam uit Zuid-Holland en 16 procent is voor een functie in Noord-Brabant. In Zeeland is de werkgelegenheid procentueel het meest toegenomen. Het vacatureaanbod steeg hier met maar liefst 34 procent. Ook in Limburg nam het aantal vacatures flink toe (+20 procent).

Lees ook: Top 10 moeilijkst vervulbare vacatures

Kandidaat zoekt naar secretaresse-functie

De vraag naar functies op administratief en secretarieel gebied blijkt uit een analyse van de job searches op Monsterboard. Net als vorig jaar zijn de meest gebruikte zoekwoorden ‘secretaresse’ en ‘administratief (medewerker)’. Daarnaast zoeken veel mensen vacatures als ‘manager’ of in de sectoren ‘logistiek’, ‘ICT’, ‘marketing’ en ‘sales’. De zoekterm ‘logistiek’ is zelfs maar liefst 5 plaatsen gestegen in de top 10 meest gezochte zoekwoorden, de term steeg van plek 11 naar 6.

 

Reageer op dit artikel