nieuws

Bonus Nederlandse CEO stijgt

Instroom

Bonus Nederlandse CEO stijgt

Drie op de vier Nederlandse CEO’s ziet dit jaar zijn bonus stijgen. Oorzaak? ‘Jubelgedrag’ over de economie.

De meeste CEO’s van beursgenoteerde  bedrijven in Nederland gaan dit jaar vrolijk de kerst in: driekwart van hen steekt dit jaar een hogere bonus in zijn of haar zak. Dat laat jaarlijks onderzoek zien van de Vlerick Business School. De organisatie onderzocht 669 beursgenoteerde bedrijven in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië.

Volgens het onderzoek gaan daarmee in Nederland de bonussen van bestuursvoorzitters het meest omhoog. Een jaar geleden was juist in Nederland sprake van de geringste stijging van de beloningen van ceo’s. De onderzoekers denken dat de opvallende stijging in Nederland kan komen door de economische opleving met ,,jubelgedrag” tot gevolg.

Verder meldde Vlerick dat in Nederland werkende ceo’s met een andere nationaliteit gemiddeld meer verdienen dan een bestuursvoorzitter uit eigen land. Een kwart van de ceo’s van Nederlands beursgenoteerd bedrijven heeft een buitenlandse nationaliteit.

Vlerick gaf verder aan dat in Nederland 3,3 procent van de beursgenoteerde bedrijven een vrouw als ceo heeft. In België is dat 8,3 procent, het hoogste niveau. In Frankrijk gaat het om slechts 2,4 procent van de beursgenoteerde ondernemingen. (ANP)

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels