nieuws

Loonbeslag wordt makkelijker

Instroom

Loonbeslag wordt makkelijker

De procedure voor loonbeslag wordt makkelijker: gegevens komen voortaan uit de personenregistratie van het Rijk en UWV.

Werknemers die te maken krijgen met loonbeslag, hoeven binnenkort nauwelijks nog persoonlijke informatie te verstrekken. Momenteel moeten werknemers bij loonbeslag of beslag op hun uitkering nog persoonlijke en inkomensgegevens aandragen om te bepalen hoe hoog het bedrag is waar zij maandelijks van mogen leven; de beslagvrije voet. Deze procedure wordt nu makkelijker gemaakt, kondigde staatssecretaris Klijnsma woensdag aan in een presentatie. Daardoor krijgen werknemers met schulden meer ademruimte.

Lees ook: Loonbeslag: dit moet HR doen
Lees ook: Zo herkent HR financiele problemen bij medewerkers

Omdat werknemers met schulden vaak slecht zicht hebben op hun financiële situatie is het voor het vaak lastig om een compleet financieel te geven. Daardoor wordt de beslagvrije voet vaak te laag bepaald, en houden zij maandelijks minder geld over om van te leven.

Dat knelpunt wil Klijnsma nu wegnemen door gegevens uit de personenregistratie van het Rijk en het UWV te verkrijgen. Daarna wordt gekeken naar het huishouden, of dat kinderen betreft of dat iemand alleenstaand is. Pas daarna wordt het bedrag berekend dat iemand maandelijks overhoudt. De hoogte van de beslagvrije voet zal volgens Klijnsma niet veranderen. (ANP/Redactie)

Reageer op dit artikel