nieuws

Principeakkoord nieuwe cao PostNL

Instroom

Principeakkoord nieuwe cao PostNL

PostNL en de vakbonden hebben een principeakkoord gesloten voor de nieuwe cao van postbezorgers. Er zijn afspraken gemaakt over onder meer loonsverhogingen en onkostenvergoedingen.

De nieuwe cao  loopt  met terugwerkende kracht van 1 oktober dit jaar tot en met 30 september 2017, zo kwamen de vakorganisaties Bond van Post Personeel, FNV Publiek Belang en CNV Publieke Diensten overeen met PostNL.

Salarisverhoging in nieuwe cao

De postbezorgers gaan per 1 januari 0,9 procent meer verdienen en per 1 juli krijgen zij er nog eens 0,5 procent bij. In januari en juli 2017 volgen nog twee salarisverhogingen met eveneens 0,9 en 0,5 procent.

Postbezorgers ontvangen voortaan een onkostenvergoeding variërend van 70 tot 105 euro per jaar, afhankelijk van het aantal contracturen. Daarnaast krijgen ze een vergoeding voor het gebruik van hun eigen smartphone tijdens het werk.

De afspraken worden de komende weken voorgelegd aan de leden van de  vakbonden. De uitkomst daarvan wordt eind januari verwacht.

“Dit principeakkoord onderstreept de waardering voor de postbezorgers, die onze ambassadeurs op straat zijn”, licht Albert Rodenboog, directeur Productie PostNL, toe. “Daarnaast past dit akkoord bij de uitdagingen van ons bedrijf. De volumes van de briefpost blijven dalen en we moeten onze kosten blijven beheersen.”

Akkoord sociaal plan

Begin deze maand sloot PostNL al een akkoord met de vakbonden voor een nieuw sociaal plan. Hierin staan afspraken die gelden bij reorganisaties in de komende vijf jaar. Boventallige werknemers kunnen meer dan voorheen zelf kiezen wat het beste bij hun situatie past. Daarnaast kunnen ze een hogere transitievergoeding krijgen als zij vroeg in een reorganisatieproces zelf besluiten weg te gaan. Ook komen er extra mogelijkheden voor oudere werknemers om vervroegd met pensioen te gaan.

(ANP/redactie)

Reageer op dit artikel