nieuws

Rabobank reorganiseert 9000 banen weg

Instroom

Rabobank reorganiseert 9000 banen weg

Rabobank kondigt opnieuw een fikse reorganisatie aan: 9000 banen verdwijnen de komende drie jaar.

Vooral ondersteunende functies die geen contact hebben met klanten worden de komende jaren wegbezuinigd. Het schrappen van 9000 volledige banen moet de bank 1 miljard euro opleveren.
De bank wil zoveel mogelijk saneren via natuurlijk verloop, maar sluit gedwongen ontslagen nadrukkelijk niet uit. ‘Bij deze aantallen zijn ontslagen onvermijdelijk’, zei topman Wiebe Draijer woensdag in een toelichting.

12.000 banen weg

De aankondiging sluit aan op een periode waarin al een hoop banen zijn verdwenen. De bank had vanaf 2013 al reorganisaties ingezet, ten koste van 10.000 banen. Daarvan resteren nog 3000 te schrappen banen, waarmee het totale banenverlies de komende jaren op 12.000 komt.
Rabobank telt momenteel circa 39.000 voltijdsbanen die worden bezet door ongeveer 41.000 medewerkers, van wie 34.000 in Nederland.

Bezuinigen vs. maximale service

De reorganisatie gaat samen met een strategiewijziging: de bank wil in Nederland ‘dichter op de klant’ gaan zitten. Naast het bestaande kantorennet is Rabobank van plan de komende jaren honderden ‘contactpunten’ te openen. Dat kan een balie zijn in een bestaande winkel, een mobiel kantoor, maar ook een pop-upstore. De afgelopen jaren werden tijdens reorganisaties juist meerdere lokale kantoren gesloten. Internationaal richt Rabobank zich op groei van zijn activiteiten op het gebied van duurzame voeding en landbouw.
De vakbonden zien die klantgerichtheid voorlopig niet gebeuren. ‘Deze kolossale bezuiniging op het personeel lijkt eerder haaks te staan op het maximaal service willen bieden dichtbij mensen’, stelt CNV-bestuurder Sandra Hendriks in een reactie. Ook FNV-bestuurder Jan Paul Veenhuizen vraagt zich af of de strategie gaat werken: ‘Meer klantgerichtheid terwijl je baan permanent op de tocht staat, is een onmogelijke opgave voor medewerkers.’
De kostenbesparing die de banenreductie en andere maatregelen moeten opleveren, moet de winstgevendheid van de bank verhogen. Doel daarbij is een stijging van de brutowinst met 2,1 miljard euro in 2020. Vorig jaar bedroeg de brutowinst bijna 1,7 miljard euro. (ANP)

TIP: Leer ontslag in goede banen te leiden tijdens de cursusdag Het nieuwe ontslagrecht in de praktijk op 31 maart. 

Reageer op dit artikel