nieuws

Risicogroep robotisering: de veertiger

Instroom

Risicogroep robotisering: de veertiger

Het kabinet maakt zich sterk voor werk voor jongeren en 55-plussers. Maar de échte risicogroep, dat is de veertiger.

Waar de aandacht van het kabinet voor de risico’s van robotisering en bijbehorende inzetbaarheid vooral uitgaat naar jongeren en ouderen, gaat ze voorbij aan een belangrijke risicogroep. De veertiger heeft veel te verliezen. Dat stelt Janine Vos, HR-directeur van KPN, woensdag in een interview met het Financieele Dagblad. Het personeelsbestand van KPN kromp de afgelopen flink door automatisering en voor de resterende werknemers is het een belangrijke taak om duurzaam inzetbaar te blijven.

TIP: Wat voor effect hebben robots op het werk van HR? Kom naar het Congres Robotisering & Werk op 16 juni in de Jaarbeurs Utrecht.

De grootste risicogroep van de robotisering zijn de 55-plussers, beaamt Vos. Maar in tegenstelling tot de groep werknemers van in de veertig, hebben zij vaak minder te verliezen. Veertigers zitten nog niet tegen hun salarisplafond, draaien drukke, productieve werkweken, hebben jonge kinderen die nog moeten studeren en zijn niet of nauwelijks begonnen aan hun pensioenopbouw.

De uitdaging zit ‘m erin: hoe peuter je deze werknemer, die in de bloei van zijn leven zit, aan zijn verstand dat hij moet investeren in zijn eigen inzetbaarheid? ‘Deze mensen moeten hun volgende loopbaan nog uitvinden’, zegt Vos. Zij hebben in financieel opzicht minder ruimte om keuzes te maken en zullen versneld moeten bijleren.

Volgens Vos moet deze groep werknemers meer gaan denken als een zzp’er aan zijn ‘verdienmodel’. Vos: ‘Als je voelt dat je ieder jaar minder leert en toevoegt, dan moet je in jezelf gaan investeren. Zit je al langer dan vijf jaar op dezelfde positie? Dan mag je wel bewegen. Het is de kunst om in jezelf te investeren terwijl je heel druk bent.’

TIP: Lees meer over het inzetbaar houden van uw mensen op het platform Overduurzameinzetbaarheid.nl 

Reageer op dit artikel