nieuws

Robot pikt uw baan (voorlopig) niet in

Instroom

Dat robots binnenkort uw baan inpikken? Daar hoeft u niet zo bang voor te zijn: in zo’n vaart loopt het niet.

Robot pikt uw baan (voorlopig) niet in

De robotisering in Nederland gaat een stuk langzamer dan veel organisaties denken: de hoeveelheid robots op de werkvloer valt nog best wel mee. Dat concludeert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in het dinsdag verschenen rapport ‘De robot de baas; de toekomst van werk in het tweede machinetijdperk’. Het adviesorgaan voor de regering deed onderzoek naar hoe digitalisering, robots en computers van invloed zijn op de werkgelegenheid in Nederland. De WRR claimt dat er zeker banen zullen verdwijnen, maar dat er door de robotisering bovendien allerlei banen bijkomen. Vanuit overheid en werkgevers moeten wel maatregelen worden genomen om ongelijkheid in de maatschappij te voorkomen.

Lees ook: Nederlander niet bang dat robot werk inpikt

Verhoudingsgewijs is Nederland zeker geen grootheid op het gebied van robotisering, en dan specifiek op het gebied van fabrieksrobots, die taken van werknemers overnemen. Deze vorm van robotisering wordt veel gebruik in grote fabrieken als de elektronica- en autoindustrie in grote industrielanden als China, Zuid-Korea en Duitsland. Nederland heeft weinig grote fabrieken en relatief veel mkb-bedrijven, de robotdichtheid in Nederland is dan ook niet hoger dan 93 robots per 10.000 inwoners. Ter vergelijking: Zuid-Korea heeft er 437, Japan 323. In Europa valt de vergelijking te trekken met landen als België (169) en Italië (153).

Werkgever liever niet aan de robots

Maar waarom lijken Nederlandse organisaties momenteel de boot af te houden? Onderzoeker Fabian Dekker schetst in het rapport een aantal veelgehoorde bezwaren van Nederlandse werkgevers om nog maar weinig te investeren in robotisering. Zo zijn robots vooralsnog erg duur, en een groot deel van de Nederlandse bedrijven bevindt zich in het – minder kapitaalkrachtige – mkb. Ook hebben werkgevers hun bestaande verdienmodel simpelweg nog niet ingericht op het werken met robots: zo is de schoonmaakbranche bijvoorbeeld nog op gericht om uren te verkopen.

Ook lopen organisaties bij het invoeren van robots en nieuwe technologieën aan tegen culturele barrières: zo zien sommige managers simpelweg liever medewerkers rondlopen die ze direct kunnen aanspreken en hebben sommige klanten liever persoonlijke zorg dan van een robot. ‘De technologie is verder dan de maatschappij aankan’, zo schetst een HR-manager het in het onderzoek.

Schril contrast

De conclusie in het WRR-rapport staat in groot contrast met wat andere onderzoeken de afgelopen jaren beweerden. Zo kwamen onderzoekers Frey en Osborne van de universiteit van Oxford in 2013 met de bewering dat binnen twintig jaar 47 procent van ons werk door robots zou zijn overgenomen en consultancybureau Deloite kwam in 2013 ook met de voorspelling dat robotisering in Nederland zo’n twee tot drie miljoen banen zou kosten. Dat acht de WRR zeer onwaarschijnlijk: er zullen veel minder banen verdwijnen dan er wordt gevreesd. Lodewijk Asscher heeft nog geen reactie gegeven op het rapport.

Reageer op dit artikel