nieuws

‘Extra vakantiedag voor week geen seks’

Instroom

‘Extra vakantiedag voor week geen seks’

Maar liefst 45 procent van de Nederlandse werknemers is ontevreden over het aantal vakantiedagen. En voor een dagje meer vrij hebben ze aardig wat over, blijkt uit onderzoek…

Nederlandse werknemers voelen zich over het algemeen niet schuldig als ze vakantiedagen opnemen: 78 procent geeft aan hier totaal geen moeite mee te hebben. Vorig jaar was deze score nog 63 procent. Dit blijkt uit een jaarlijks onderzoek onder werknemers uit Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa, Azië en Australië, in opdracht van online reisbureau Expedia. De studie werd uitgevoerd onder 9.273 volwassenen werknemers in 24 landen. Er deden 300 Nederlanders aan mee.

De werknemer in ons land scoort ook hoger dan het wereldwijde gemiddelde (72 procent) als het gaat om het gemak waarmee we onze vrije dagen opnemen. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat 59 procent van de werknemers aangeeft dat hun werkgever hen stimuleert om ook daadwerkelijk vakantiedagen op te nemen. Slechts 4 procent is bang dat het opnemen van alle vakantiedagen niet wordt gewaardeerd door de werkgever. “Daarnaast willen Nederlanders graag extra vakantiedagen en zijn ze bereid daar verschillende zaken, zoals een week seks, voor op te geven”, melden de onderzoekers.

Minder vakantiedagen opnemen 

“Ondanks het feit dat we ons niet bezwaard voelen vakantiedagen op te nemen, neemt bijna de helft van de Nederlanders (46 procent) minder dagen op dan ze ontvangen. Bovendien sparen Nederlandse werknemers hun dagen vaker op. Van de gemiddeld 25 vakantiedagen die we jaarlijks ontvangen, blijven er ongeveer 3 ongebruikt en nemen we dus gemiddeld 22 dagen op. Hiermee nemen Nederlanders net iets meer dagen op dan het wereldwijde gemiddelde van ongeveer 20 dagen. Als we kijken naar Europa scoren we samen met de Ieren echter het laagste als het gaat om het aantal vakantiedagen dat we jaarlijks opnemen. De Italianen en Zweden nemen de meeste dagen mee naar volgend jaar, zo’n 5 gemiddeld van de beschikbare 30 dagen”, aldus de onderzoekers.

Vakantiedagen opsparen

Bijna een kwart (23 procent) neemt zijn vakantiedagen liever mee naar een volgend jaar om er dan voor langere tijd tussenuit te gaan. Zo’n 50 procent doet dit voor meerdere korte vakanties of een lang weekend weg. Dit is gelijk aan het wereldwijde gemiddelde. Heeft de Nederlander meer vakantiedagen, dan zou 56 procent  vaker op vakantie gaan en niet per se langer (35 procent).
Uit het onderzoek van Expedia blijkt verder dat 45 procent van de Nederlandse werknemers zich tekort gedaan voelt als het gaat om het aantal vakantiedagen. Wereldwijd deelt 53 procent dit gevoel, waarbij in Europa de Spanjaarden (62 procent) en de Italianen (60 procent) eruit springen. Bijna twee derde van de Nederlanders geeft aan dat deze onvrede voortkomt uit een tekort aan vakantiedagen; 44 procent wil er graag 1 tot 10 vakantiedagen per jaar bij. “Om één extra vakantiedag te krijgen is 44 procent van de werkzame Nederlanders bereid een week junkfood op te geven en zegt een kwart bereid te zijn hun dagelijkse kopje(s) koffie te laten staan. Eén op de vijf Nederlanders zou zelfs een week seks opofferen in ruil voor één extra vakantiedag”, zo luidt de opvallende conclusie van de onderzoekers.

“Bijna alle Nederlandse werknemers (91 procent) geven aan dat vakanties belangrijk zijn voor hun algehele welzijn. Ook wereldwijd wordt dit erkend (90 procent). Het verbeteren van de relatie en het onderhouden van de gezondheid zijn voor Nederlanders de hoofdredenen om regelmatig op vakantie te gaan. Over het algemeen voelen we ons gelukkiger na een vakantie (81 procent), we zijn meer uitgerust (82 procent) en minder gestrest (83 procent). Een kleine domper: bijna de helft van de ondervraagden verliest dit positieve effect echter al na 24 uur.”

Reageer op dit artikel