nieuws

Jongere vindt tijdelijk contract prima

Instroom

Jongere vindt tijdelijk contract prima

Vastigheid? Dat is fijn. Maar de meeste jongeren kunnen zich ook prima vinden in een tijdelijk contract.

Flexibel werken: jongeren lijken er inmiddels wel aan gewend. Sterker nog, het merendeel (57 procent) van de Nederlandse jongeren verkiest momenteel een tijdelijk contract boven een vaste aanstelling. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van recruiter YoungCapital in samenwerking met onderzoeksbureau TNO. Voor het onderzoek werden 5500 Europese jongeren uit zeven landen ondervraagd. Sinds 2010 zijn er meer jongeren met een tijdelijk contract dan met een vaste, zo blijkt uit eerdere cijfers van het CBS.

Vast vs. tijdelijk contract

Alhoewel de meerderheid van de jongeren zich op dit moment  in hun leven prima voelt bij een tijdelijk contract, zeggen ze wel degelijk waarde te hechten aan een vast contract. Paul Preenen, onderzoeker bij TNO, denkt dat het jongeren vooral gaat om de praktische voordelen die gepaard gaan met baanzekerheid op de lange termijn, zoals het verkrijgen van een hypotheek. ‘Zekerheid en een huis kopen staan in deze samenleving nu eenmaal voor velen nog gelijk aan een vast contract. Ouderwets? Jazeker. Maar veel alternatieven zijn er nog niet.’

Lees ook: ‘Jongere wil wel vast contract’

Hipsterbaard

Het onderzoek bracht ook de werkflexibiliteit van jongeren in kaart wat betreft hun aanpassingsbereidheid voor een nieuwe baan. Zo blijken jongeren Nederlandse jongeren vrij flexibel als het gaat om het aanpassen van hun uiterlijk, als dat ze een baan oplevert.
Bijna 80 procent van de mannelijke ondervraagden blijkt bereid zijn baard af te scheren als de werkgever daarom vraagt. Ook een piercing verwijderen (72 procent), een tattoo bedekken (80 procent), kledingstijl aanpassen (69 procent), zelfs wat kilootjes afvallen (22 procent) – de meesten zouden het allemaal doen voor de baas. Slechts 11 procent van de Nederlandse jongeren is niet bereid ook maar iets aan het uiterlijk te veranderen.

Traditionele mentaliteit?

Werkgevers doen er goed aan zich wat beter te verdiepen in de mindset van jongeren, zegt Ineke Kooistra, CEO van YoungCapital. ‘De war for talent dient zich aan. Sterker nog, in de sectoren IT en techniek is die al lang begonnen. Toch zien wij om ons heen nog steeds een traditionele werkgeversmentaliteit, die bedrijven zich eigenlijk niet meer kunnen veroorloven. De eisen die zij stellen, liegen er niet om. Denk aan perfect met de functie matchende diploma’s, hoge cijferlijsten, een minimumaantal jaren werkervaring; en dat alles voor een starterssalaris. Uit ons onderzoek blijkt dat jongeren bijzonder flexibel zijn richting hun werkgever. We vinden het dan ook logisch dat werkgevers een brug slaan naar dit jonge talent. Zij hebben elkaar hard nodig.’

Reageer op dit artikel