nieuws

Kans op contract licht gegroeid

Instroom

Kans op contract licht gegroeid

Het aantal medewerkers in loondienst steeg het afgelopen jaar licht. In de zakelijke dienstverlening was de kans op een contract het grootst.

Een kleine stijging, dat liet de hoeveelheid mensen in loondienst het afgelopen jaar zien. Het aantal banen steeg in 2015 met 0,3 procent, zo laat de Banen Index van clouddienstverlener Raet en HR-Analytics adviesbureau iNostix zien. Het maandelijkse onderzoek brengt het aantal mensen in loondienst in kaart in de zakelijke dienstverlening, het onderwijs, de overheid en de sector zorg en welzijn.

In de zakelijke markt groeide het aantal contracten het snelst: daar nam het aantal mensen in loondienst met 0,7 procent toe. Binnen deze sector was de groei het grootst onder werkgevers tot 100 medewerkers (+1,8 procent) en bedrijven van 100 tot 500 medewerkers (+1,0 procent), terwijl het aantal banen bij bedrijven met meer dan 500 medewerkers daalde met 1 procent.

De banengroei komt overeen met cijfers van het CBS, die vorig jaar meldde dat het aantal banen al zes kwartalen op rij groeide. Wel ging het volgens het statistiekbureau vooral om uitzendbanen.

Niet in alle sectoren is het aantal banen in 2015 gestegen. Zo kromp het aantal banen in de sector zorg en welzijn het sterkst met 1,3 procent. Ook binnen de overheid is deze dalende trend te zien. Hier daalde het aantal banen over heel 2015 met 0,8 procent. De onderwijssector liet een gebruikelijke krimp zien in de zomermaanden, die in de tweede helft van het jaar weer werd goed gemaakt.

Lees ook: ‘Vast contract is achterhaald fenomeen’

Reageer op dit artikel