nieuws

Ontslaggolf thuiszorg zet door

Instroom

Ontslaggolf thuiszorg zet door

Er lijkt geen einde te komen aan de ontslaggolf bij thuiszorgorganisaties. Bij Vérian staan 600 banen op de tocht. Totaal zijn er al bijna 33.000 banen in de zorg verloren gegaan.

Op de website www.banenindezorg.nl van vakbond FNV staat de teller inmiddels op 32.891. Medewerkers in de thuiszorg kunnen op deze site ontslagen melden. Volgens de vakbond worden er bijna elke week grote ontslagrondes door zorgorganisaties aangekondigd.

Vandaag dus de beurt aan thuiszorgbedrijf Vérian die zeshonderd medewerkers gaat ontslaan. De onderneming vraagt per 1 juli collectief ontslag aan, maakte vakbond CNV bekend.

De reden voor de organisatie is volgens CNV dat gemeentes, waaronder Apeldoorn, onvoldoende betalen voor de thuiszorgdiensten van het bedrijf.  Vérian wil nu nog niet reageren op het nieuws, maar komt vanmiddag met een persverklaring, meldt een woordvoerster van het bedrijf. Het bedrijf heeft in totaal 3300 medewerkers in dienst. Het personeel is inmiddels op de hoogte gebracht van de reorganisatieplannen.

Meer problemen in thuiszorg

Ook thuiszorgorganisatie TSN kwam eind vorig jaar in zwaar weer. “Thuiszorg in vaste dienst wordt onmogelijk gemaakt”, zei directeur Zion Jongstra eind november.

Veel gemeenten hebben de afgelopen jaren de indicaties voor thuishulp naar beneden bijgesteld. Ondersteuning werd vervangen door de meest eenvoudige vorm van thuishulp. Directeur Zion Jongstra: “Medewerkers die eerst complexere zorg verleenden, moesten nu steeds vaker deze goedkope vorm van thuishulp leveren. Dit terwijl zij nog betaald werden op basis van hun oude werkzaamheden. Dit betekende dat TSN zes euro per gewerkt uur moest toeleggen op deze werkzaamheden. Dat kunnen we niet volhouden.”

Het bedrijf besloot daarom  de beloning van 4.300 medewerkers naar beneden bij te stellen en te koppelen aan de werkzaamheden die zij verrichten. De rechter stak hier een stokje voor. Gisteren werd bekend dat TSN Thuiszorg niet in beroep gaat en de salarisverlaging terugdraait. “Wij zijn verheugd dat veel gemeenten gehoor hebben gegeven aan onze oproep om hun facturen versneld te betalen. Zo hebben we voldoende financiële middelen kunnen opbouwen om salarissen te betalen en de eerdere salarisverlaging te corrigeren”,  laten de bewindvoerders Jan van der Hel en Jacques Daniels weten. “Dat doet recht aan de inzet en betrokkenheid van onze medewerkers, ook in deze onzekere tijden.”

Banenplan thuiszorg

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) trok afgelopen jaren 220 miljoen euro uit om 14.000 banen te redden in de thuiszorg. In februari vorig jaar werd bekend dat het banenplan nog weinig vruchten afwierp. Er waren toen pas tweehonderd banen gered dankzij het plan, meldden vakbonden Abvakabo, FNV Zorg en Welzijn en de thuiszorgorganisatie TSN Thuiszorg. (ANP/redactie)

 

 

Reageer op dit artikel