nieuws

UWV positief over arbeidsmarkt

Instroom

UWV positief over arbeidsmarkt

Het herstel van de arbeidsmarkt zet dit jaar door, verwacht het UWV. Het aantal banen zal met 1,3 procent toenemen.

De uitkeringsinstantie verwacht dat er dit jaar 102.000 banen bijkomen op de Nederlandse arbeidsmarkt; een toename van 1,3 procent. Vorig jaar ging het nog om 56.000 extra banen. Het aantal banen in ons land overschrijdt dit jaar naar verwachting het niveau van voor de crisis in 2008.

Inclusief banen van zelfstandigen pakt de werkgelegenheidsgroei nog hoger uit, zo voorspelt het UWV. Worden die meegeteld, dan komen er 129.000 banen bij, tegen 93.000 vorig jaar. Maar er zijn meer goede berichten  over de arbeidsmarkt: de aantrekkende economie zorgt ervoor dat er meer vacatures ontstaan. Dat worden er dit jaar waarschijnlijk 859.000. Dat is 49.000 meer dan vorig jaar en ongeveer een derde meer dan tijdens het dieptepunt in 2013.

“We zien al langer dat het beter gaat met de economie. Dat wordt nu bevestigd”, zo reageert minister Asscher van Sociale Zaken verheugd. “Dat betekent meer kans voor iedereen die een baan zoekt.”

Lange weg te gaan op arbeidsmarkt

Toch is de boodschap van de uitkeringsinstantie over de arbeidsmarkt niet een en al euforie. “We hebben nog een lange weg te gaan. Er zijn nog steeds veel te weinig banen om iedereen die aan het werk wil, aan de slag te krijgen”, zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij het UWV. “Er is nog altijd sprake van een hoge werkloosheid, vooral bij ouderen.”

Eind vorig jaar zaten er alles bij elkaar ongeveer 588.000 mensen werkloos thuis. Dat was eind 2008 bijna de helft daarvan. De werkloosheid loopt ook maar langzaam terug. Dit heeft er onder meer mee te maken dat mensen vergeleken met acht jaar terug langer willen doorwerken. Daardoor blijft de concurrentie op de arbeidsmarkt erg groot.

Invloed uitzendbranche

Grootste aanjager van de werkgelegenheid momenteel is de uitzendbranche. Ook de bouw veert wat op. En na jaren van krimp is er ook licht herstel in de sector zorg en welzijn. Daar groeit het aantal banen dit jaar naar verwachting met 6000. Vooral de kinderopvang profiteert, voor de verpleging en verzorging zijn de vooruitzichten nog somber. Dat laatste geldt ook voor de financiële sector.

Opvallend is dat de werkgelegenheidstoename in de detailhandel dit jaar waarschijnlijk wat terugvalt, tot een plus van 11.000 banen. De prognose voor die sector is onzeker, omdat nog onduidelijk is hoeveel banen verloren zullen gaan als gevolg van bijvoorbeeld de faillissementen van warenhuis V&D en schoenengigant Macintosh.

Door het herstel van de arbeidsmarkt is het UWV ook een stuk minder kwijt aan WW-uitkeringen. Afgelopen jaar daalden de totale lasten van de uitkeringen die de instantie verstrekt met een half miljard euro naar 20,9 miljard euro. De verwachting is dat de lasten dit jaar met nog eens een kwart miljard euro afnemen.

Het aantal mensen dat een beroep moet doen op de WW valt dit jaar waarschijnlijk 16.000 lager uit op 430.000. Dit is goed nieuws voor het vermogen van het UWV. Dat daalde vorig jaar nog, maar zal dit jaar voor het eerst in jaren weer wat toenemen. Na jaren van crisis kampt de instantie nu met een “papieren tekort” van circa 10 miljard. (ANP)

Reageer op dit artikel