nieuws

Vrouw op hogeschool krijgt minder loon dan man

Instroom

Vrouw op hogeschool krijgt minder loon dan man

Een vrouw die op een hogeschool werkt, krijgt minder betaald dan haar mannelijke collega. Het verschil komt uit op bijna 11 procent.

Dit blijkt uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens. Het verschil in beloning kan te maken met het niveau van de functie, de werkervaring en de manier waarop iemand functioneert, verklaren de onderzoekers. “Maar een deel van het verschil is onverklaarbaar”, aldus het college dat maandagmiddag het eerste exemplaar van het rapport overhandigt aan minister Jet Bussemaker.

Het college, dat vroeger de Commissie Gelijke Behandeling heette, deed onderzoek op 6 van de 37 hogescholen in ons land. Welke dat zijn, wordt niet vermeld, alleen dat ze “een goede dwarsdoorsnede” vormen. De 3218 mannen in de studie verdienden gemiddeld 4258 euro per maand. De 4301 vrouwen hadden een gemiddeld maandsalaris van 3798 euro. Het onderzoek sluit aan bij het kabinetsbeleid om bestaande loonverschillen tussen mannen en vrouwen voor gelijke arbeid weg te nemen. “Discriminatie van vrouwen bij de beloning past echt niet meer in deze tijd”, zegt Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens. “Met het rapport van het College in de hand kunnen werkgevers 2016 goed beginnen!”

TIP: Lees meer over het gelijk belonen van mannelijke en vrouwelijke medewerkers op PW De Gids Vakbase.

Vrouw verdient minder bij zelfde werk

Het verschil komt voor een groot deel doordat mannen vaker een hogere functie hebben en vrouwen vaker een lagere. Maar ook bij hetzelfde werk verdient de man meestal meer dan de vrouw. Mannelijke docenten verdienen bijvoorbeeld gemiddeld 4934 euro, terwijl vrouwelijke collega’s blijven steken op gemiddeld 4683 euro, een verschil van 5,1 procent. Mannen die op het secretariaat, de administratie of de facilitaire dienst werken, verdienen 5,6 procent meer dan de vrouwen met wie ze samenwerken. Dat wil echter niet automatisch zeggen dat vrouwen worden gediscrimineerd, voegt het College er aan toe.

Uit het onderzoek blijkt dat hogescholen meer dan dertig beloningsmaatstaven hanteren die tot ongelijke beloning tussen mannen en vrouwen kunnen leiden. “Voorbeelden van valkuilen die ongelijke beloning in de hand werken zijn het aanvangssalaris bepalen op basis van salarisonderhandeling in plaats van op relevante werkervaring, salarisgaranties bieden, bij de inschaling aansluiting zoeken bij het laatstgenoten salaris (zonder te kijken of de vorige functie aansluit op de huidige) en geen of onvoldoende geld toekennen bij bevordering”, aldus de onderzoekers.

Hogeschool loopt risico

Opvallend is dat vrouwen twee keer twee zo vaak te maken krijgen met situaties  waarin onterecht te weinig salaris is toegekend – bijvoorbeeld wanneer een salarisverhoging niet werd toegekend in situaties waarin dit wel had gemoeten.  Bovendien is het bedrag aan misgelopen geld twee keer zo hoog.

Hogescholen lopen een risico met de salarisverschillen, zegt het College. “Als vrouwen het verschil aanvechten, kunnen vier op de vijf weleens in het gelijk worden gesteld.” (ANP/redactie)

Reageer op dit artikel