nieuws

‘We moeten af van pensioenbelofte’

Instroom

‘We moeten af van pensioenbelofte’

De belofte van een toegezegde pensioenuitkering? Dat werkt niet meer. Een ouderwetse spaarpot is het alternatief.

Mensen een belofte doen dat ze in een verre toekomst een pensioenuitkering uitgekeerd krijgen, dat is niet meer van deze tijd. Dat stelt de Pensioenfederatie, de overkoepelende organisatie voor pensioenfondsen, woensdag in het Financieele Dagblad. Lagere rente en de vergrijzing maken dergelijke beloften onhoudbaar.

Een simpele spaarpot zou het huidige stelsel moeten vervangen. De organisatie denkt aan een alternatief waarin mensen een pensioenspaarpot opbouwen, waarin alle risico’s worden verdeeld over de deelnemers van een pensioenfonds. De uitkeringsbelofte zou daarin verdwijnen: dat gooit het pensioenstelsel zoals we dat kennen over een geheel andere boeg.

Volgens de directeur van de Pensioenfederatie, Gerard Riemen, is het stelsel namelijk ‘niet meer uit te leggen’. ‘We werken met aanspraken, maar mensen willen gewoon weten hoeveel geld er voor hen opzij is gezet’, zegt Riemen in de krant. Een afschaffing van de uitkeringsbelofte zal volgens Riemen overigens niet eerder plaatsvinden dan dat er een nieuw kabinet aantreedt. Lees het volledige bericht op FD.nl

Lees ook: In 2016 een feit: het Algemeen Pensioenfonds

Reageer op dit artikel