nieuws

Baanzekerheid holt achteruit

Instroom

Baanzekerheid holt achteruit

De kans dat een Nederlandse werknemer zonder baan komt te zitten, groeide de afgelopen jaren als kool.

We wisten het al, maar het wordt nu ook op Europees niveau bevestigd: de werkzekerheid van Nederlandse werknemers gaat in rap tempo achteruit. Het risico om werkloos te worden was alleen voor Spaanse en Griekse werknemers hoger dan voor Nederlandse krachten. Dat gold voor de periode tussen 2007 en 2013. Dit stelt de economische denktank OESO in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Door de sterk gegroeide kans op werkloosheid nam de gehele baanzekerheid in Nederland zienderogen af, stelt de OESO. De kans dat een werknemer zijn baan kan houden slonk daarbij sneller dan in landen die veel sterker werden geraakt door de economische crisis, zoals Ierland, Italië en Slovenië. Dankzij de relatief hoge uitkeringen is het baanverlies financieel wel minder ingrijpend dan in veel andere landen.

Doordat de flexibele schil van bedrijven de afgelopen jaren flink is gegroeid, is de werkzekerheid voor veel werknemers afgenomen. Driekwart van de werknemers verwacht zelfs dat het vaste contract rond 2030 is verdwenen, zo bleek uit eerder onderzoek van Hays.

Lees ook het opiniestuk: ‘Vast contract is achterhaald fenomeen’ 

Nederland scoort ook hoog op het gebied van beloning. Het gemiddelde loon is alleen in Luxemburg hoger, terwijl de inkomensongelijkheid relatief laag is. Met die combinatie is de totale kwaliteit van de beloningen volgens de OESO in Nederland hoger dan in alle andere onderzochte landen. (ANP)

Reageer op dit artikel