nieuws

Factuur zzp’er te laat betaald: boete?

Instroom

Factuur zzp’er te laat betaald: boete?

Betaalt u uw zzp’ers regelmatig te laat uit? Dan kunt u in de toekomst misschien boetes verwachten.

De Tweede Kamer stemde heeft ingestemd met een voorstel dat het mogelijk moet maken grootbedrijven te beboeten wanneer zij leveranciers als zzp’ers te laat betalen. Dat is het geval wanneer een factuur 60 dagen na het indienen nog is uitbetaald. Volgens het voorstel van het CDA en ondernemersorganisatie ONL zouden werkgevers in zo’n geval een wettelijk vastgelegde boete van 8 procent van de factuur moeten betalen aan de zelfstandige. Dat melden de christendemocraten op hun website.

Gratis geld

Momenteel gebruiken grootbedrijven hun leveranciers – zelfstandigen en mkb’ers – vaak als bank: zij lenen immers ‘gratis geld’ door de zelfstandigen soms maandenlang te laten wachten op hun geld. Omdat deze kleine zelfstandigen vaak afhankelijk zijn van een klein aantal opdrachtgevers, zijn zij in een zwakke positie en komen ze regelmatig in financiële problemen terecht wanneer de cashflow stagneert. Dat willen het CDA en ONL met het voorstel tegengaan.

Betalingstermijn factuur

Wettelijk zijn bedrijven verplicht dat facturen binnen 30 dagen moeten worden betaald, maar de wet bevat ook de mogelijkheid om dit uit te stellen naar 60 dagen. Een hoop bedrijven nemen overigens een loopje met deze uitzondering, zonder dat zij de zzp’er of mkb’er enige vorm van rente betalen.

De vraag is nu of het plan daadwerkelijk doorgang vindt. De Kamer wil dat minister Kamp van Economische Zaken voor 1 juni 2016 met een wetsvoorstel komt waarin de wettelijke vastgelegde vergoeding wordt geregeld. Zowel Kamp als werknemersorgansiatie MKB-Nederland zien weinig kans in het plan. Kleine zelfstandigen zouden nu al moeite hebben om een incassobureau op hun klant ‘af te sturen’, laat staan dat zij een boete in rekening gaan brengen, zo is d gedachte.

Reageer op dit artikel