nieuws

Groei zzp’ers stagneert

Instroom

Groei zzp’ers stagneert

Het aantal zzp’ers in Nederland stabiliseert. Maar het zelfstandigenbestaan blijft populair. 

Zelfstandig ondernemerschap blijft populair in Nederland. Vorig jaar waagden ruim 129.000 starters de sprong, 2 procent meer dan in 2014. Het economisch bureau van ING voorspelde dinsdag een stabilisatie van het aantal mensen dat een bedrijf begint. De overgrote meerderheid is zzp’er.

De stijging die vorig jaar werd gemeten is volgens de bank zowel door een aantrekkende economie, waardoor starters kansen zien in de markt, als door een hoge werkloosheid. ‘Omdat het nog altijd moeilijk is om een nieuwe baan te vinden, kiezen ontslagen werknemers eerder voor het zzp-schap.’

Op het zelfstandigenvlak zijn wat betreft wetgeving grote ontwikkelingen gaande nu de VAR-verklaring is afgeschaft, de verklaring die werkgever vrijwaart van het betalen van werknemerspremies. De VAR-verklaring werd vorige week namelijk officieel afgeschaft door de Eerste Kamer en werd vervangen door de wet DBA, een stelsel van modelovereenkomsten tussen opdrachtgever en zelfstandige. Lees hier meer. 

Sinds 2008 kiezen jaarlijks meer dan 100.000 mensen voor het zelfstandig ondernemerschap. Dat komt onder meer door verbeterde toegang tot nieuwe technologieën en een grotere behoefte aan flexibiliteit en vrijheid. Vorig jaar nam het aantal zzp’ers in zowel de bouw als de industrie met 7 procent toe. (ANP)

TIP: Weten hoe de nieuwe zzp-belastingtoets werkt in de praktijk? Kom naar de HR-wetgeving actualiteitdag op 10 maart of de cursusdag Risicoloos contracteren van een zzp’er op 9 juni.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels