nieuws

Meer vakken om mbo’er aan baan te helpen

Instroom

Meer vakken om mbo’er aan baan te helpen

Om de kans op een baan voor mbo’ers te vergroten, wordt het onderwijsaanbod aangepast. Ze kunnen straks kiezen uit veel meer vakken, vaak gericht op werk in de regio.

Vanaf 1 augustus kunnen mbo’ers binnen hun opleiding zelf kiezen uit meer dan vierhonderd keuzedelen, zo maakte minister Jet Bussemaker maandag bekend. Doel is om het onderwijs zo beter af te stemmen op de ontwikkelingen in de regio waar de mbo’er op school zit. “In een regio als Groningen ontwikkelt de arbeidsmarkt zich tenslotte anders dan in Utrecht. Ik wil scholen de kans geven om sneller in te spelen op actuele arbeidsmarktontwikkelingen, zoals 3D-printing, robotisering of de groeiende technologie in de zorg”, aldus Bussemaker. “Op die manier leiden we onze mbo’ers met de meest actuele kennis en vaardigheden op. Niet alleen vergroten we hun kans op werk, ook komen ze beter beslagen ten ijs op hun werkplek van morgen.”

Mbo’er krijgt vakken op diploma

De studenten zijn in de nieuwe situatie ongeveer 15 procent van hun lesuren bezig met de nieuwe keuzeonderdelen. Met vermelding op het diploma krijgen keuzedelen een formele status en vormen ze een belangrijke meerwaarde op het diploma, aldus Bussemaker. De meeste keuzedelen zullen door de eigen docenten van de mbo-opleiding gegeven worden. Voor hele specifieke vakken worden deskundigen uit de praktijk ingezet. Enkele voorbeelden van nieuwe vakken zijn ‘Aardbevingsbestendig bouwen’, ‘zorginnovaties’ en ‘3D-produceren’. (ANP)

Reageer op dit artikel