nieuws

Na banken nu ook ontslaggolf bij verzekeraars?

Instroom

Na banken nu ook ontslaggolf bij verzekeraars?

Verzekeraar Vivat, waar onder meer Reaal en Zwitserleven onder vallen, schrapt een derde van het aantal banen: tussen de 900 en 1200 arbeidsplaatsen vervallen.

De verzekeraar gaat fors reorganiseren aangezien steeds meer mensen hun financiële zaken online regelen. Bij het bedrijf verdwijnen komende drie jaar tussen de 900 en 1200 arbeidsplaatsen, In totaal werken er nu 3500 mensen bij het concern.

Probleem bij Vivat is dat de kosten circa 30 procent hoger liggen dan bij de concurrentie. Op meerdere afdelingen wordt nu hetzelfde werk gedaan voor verschillende merken. Bij Vivat horen onder meer pensioenverzekeraar Zwitserleven, schade- en levensverzekeraar Reaal en pechhulpservice Route Mobiel.

De nieuwe Chinese eigenaar Anbang, die Vivat vorig jaar voor 1 euro overnam van de Nederlandse overheid, stak onlangs nog 1,35 miljard euro in de verzekeraar. Het was hard nodig de buffers te verhogen. Daardoor is de onderneming  “in rustiger vaarwater” beland en kan zij toekomstplannen gaan maken, laat het bedrijf in een verklaring weten.

Ontslaggolf verzekeraar in aantocht?

Vakbond FNV Finance noemt de reorganisatie een hard gelag. Fred Polhout: “Het is een hard gelag dat de medewerkers, na de spannende tijden sinds de nationalisatie van SNS Reaal, nu hiermee worden geconfronteerd.” De vakbond stuurt aan op het behoud van het sociale plan dat er nog tot het einde van dit jaar ligt. Polhout: “Het alsnog uitvoeren van achterstallig onderhoud binnen het bedrijf is wellicht noodzakelijk, maar de directie dient wel voor ogen te houden dat de werknemers de klanten zijn blijven bedienen onder soms moeilijke omstandigheden. Zij verdienen daarvoor een goed sociaal plan, ongeacht het tijdstip waarop zij onverhoopt hun werk verliezen.”

De Unie spreekt van een mokerslag voor de sector. Voorzitter Reinier Castelein: “Door het gebrek aan visie en te laat ingrijpen komen er grote groepen werkzoekenden tegelijk op een toch al krappe arbeidsmarkt. Na de verschillende ontslaggolven bij de banken komen we nu in het tijdperk van de verzekeraars. Dit is pas de eerste mokerslag.” (ANP/amweb.nl)

Reageer op dit artikel