nieuws

Staking bij metaalbedrijven

Instroom

Staking bij metaalbedrijven

Metaalwerkers in het noorden van het land staken vandaag. Inzet van de staking is een betere cao.

Volgens CNV Vakmensen en FNV Metaal zullen werknemers bij vijftig metaalbedrijven in Groningen, Drenthe en Groningen maandagochtend tegelijkertijd het werk neerleggen. Dit maakt het de grootste noordelijke metaalstaking tot nu toe.

De duur van de acties is nog onzeker. Per bedrijf bepalen de metaalwerkers zelf hoeveel dagen zij meedoen aan de staking.

Met de actie willen de bonden en metaalwerkers hun eisen voor een betere cao kracht bij zetten. De bonden willen dat werknemers meer loon krijgen en meer zeggenschap over eigen werktijden. Het conflict in de grootmetaal duurt inmiddels al negen maanden. In totaal is er in het hele land al meer dan 40.000 dagen gestaakt.

Volgende week woensdag zal nieuw overleg plaatsvinden tussen de bonden en werkgeversorganisatie FME.

Al eerder staking

Het conflict in de metaalsector is nu al maanden aan de gang. Voor bedrijven in de kleinmetaal is wel een akkoord bereikt, maar in de grootmetaal kunnen werkgevers en vakbonden het maar niet eens worden. Vakbonden willen resultaat zien: een nieuwe cao, geld voor scholing, meer zeggenschap over roosters en werktijden en een goede loonsverhoging. Bedrijven die last hebben van de stakingsacties zijn onder meer truckbouwer DAF, luchtvaartbedrijf Fokker en bussenmaker VDL. (ANP/redactie)

Reageer op dit artikel