nieuws

Inhuur tijdelijk personeel goedkoop? Welnee!

Instroom

Inhuur tijdelijk personeel goedkoop? Welnee!

In magere tijden lijkt de inhuur van tijdelijk personeel goedkoper dan vast. Maar HR ziet veel kosten over het hoofd.

Mee-ademen met de markt: als je maar een flexibele schil hebt als organisatie, zit je goed. Ga maar even bij uzelf na: heeft u sinds de crisis – en misschien al daarvoor – niet exponentieel meer gewerkt met flexibele krachten? Het lijkt een logische gedachte, de inhuur van tijdelijk personeel is immers goedkoper dan vast. Maar is dat waar? Zeker niet altijd, stelt onderzoeker Ronald Dekker van ReflecT , onderzoekscentrum van de Universiteit van Tilburg.

Inhuur van tijdelijk personeel: duur grapje?

De inhuur van tijdelijk personeel kan bedrijven in magere tijden in sommige gevallen best geld besparen. Maar veel werkgevers maken bij de inhuur van flex een te beperkte kosten-batenanalyse, waardoor de de kostenbesparing in de praktijk vies kan tegenvallen.

De vraag die organisaties zich volgens Dekker moeten stellen: is mijn analyse wel compleet? ‘Je ziet vaak dat HR alle meetbare personeelskosten wel meeweegt bij de afweging voor flex, maar veel verborgen kosten laat liggen. Denk aan ongelukken op de werkvloer: een onervaren uitzendkracht die op een heftruck een pallet met producten aan gort rijdt. Deze schade wordt niet beschouwd als personeelskosten, maar is wel productiviteitsverlies. Dit soort cijfers vallen onder operations en zijn bij HR vaak niet in beeld.’

Verborgen kosten

En zo zijn er meer kosten die HR over het hoofd ziet. Denk aan een organisatie die veel met tijdelijke krachten werkt, die moeten zich steeds weer ‘inleren’. De collega die daardoor een paar uur niet aan zijn eigen werk toekomt: dat kost geld. En vergeet de keten van tijdelijke contracten niet, zegt Dekker. ‘Werknemers die zich continu druk maken over de vraag of hun contract wel verlengd wordt, zitten in onzekerheid. Die stress levert óók productiviteitsverlies op. Dat onderschatten veel werkgevers.’

Wat kan HR hier aan doen? Niet al dat productieverlies is makkelijk inzichtelijk te maken, dat geeft Dekker toe. ‘Maar het gaat om de denkstap: er zijn meer personeelskosten dan er hier in mijn spreadsheet staan. Vraag ook eens rond bij andere afdelingen welke kosten zij zien die samenhangen met eerdere HR-beslissingen. Keuzes in HR-beleid en –uitvoering hebben in de hele organisatie gevolgen voor opbrengsten én kosten.’

Reageer op dit artikel