nieuws

Verhoging minimumloon jongeren uitgesteld

Instroom

Verhoging minimumloon jongeren uitgesteld

De verhoging van het minimumloon is voorlopig van de baan.

De Tweede Kamer is al langer voorstander van het verhogen van het minimumloon. Minister Lodewijk Asscher (Werkgelegenheid) noemt de wens een dilemma. In een debat met de Kamer  donderdag wilde hij nog geen datum noemen waarop het kabinet met een standpunt komt. Hij noemde het verzoek van de Kamer pittig. De Kamer wil het minimumjeugdloon aanzienlijk verhogen, maar het mag geen werkgelegenheid kosten. “Het is niet eenvoudig de juiste balans te vinden”, aldus Asscher die het een moeilijke afweging noemt.

De PvdA’er zei de druk te snappen en te voelen. Hij prees ook de jongerenvakbond van de FNV om het probleem steeds “op een goede manier” onder de aandacht te brengen. Ook tijdens het debat voerden enkele jongeren kort actie door zich deels te ontkleden.

De Kamer, waaronder regeringspartij PvdA, drong vorig jaar al aan op voorstellen. Maar coalitiepartner VVD voelt niets voor een verhoging van het loon voor jongeren van 15 tot en met 22 jaar. De liberalen vrezen onder meer dat zij te duur worden, en dat de jeugdwerkloosheid stijgt. De meerderheid in de Kamer vindt het echter raar dat een 18-jarige, die voor de wet als meerderjarig geldt, nog niet de helft verdient van een 23-jarige volwassene. “De tijd dringt. We moeten echt wat doen aan het jeugdloon”, zei Kamerlid Steven van Weyenberg (D66). “Gelijk loon voor gelijk werk”, benadrukte SP’er Paul Ulenbelt.

Vaker minimumloon voor jongeren

​Jongeren krijgen steeds vaker het minimumloon uitbetaald. Van alle minimumloners in ons land is 35 procent onder de 23 jaar, zo constateerde het CBS eind vorig jaar. Jongeren verdienen relatief vaker het voor hen geldende minimumloon dan volwassenen. Volgens het CBS was dit in 2014 bij een op zes jongeren onder de 23 jaar het geval en bij ruim een op de twintig volwassenen. In 2014 waren er in totaal bijna een half miljoen minimumloonbanen  in Nederland: hiervan namen jongeren ongeveer 171.000 voor hun rekening, oftewel 35 procent. (ANP/redactie)

Reageer op dit artikel