nieuws

Werknemer veel later met pensioen

Instroom

Werknemer veel later met pensioen

Uw werknemers werken steeds langer door. Wat is de gemiddelde pensioenleeftijd anno 2016? 

64 jaar en 5 maanden. Dat is de gemiddelde leeftijd waarop Nederlanders vorig jaar met pensioen gingen. Begin deze eeuw stond die leeftijd op 61 jaar? Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

De stijging komt doordat mensen tegenwoordig langer moeten doorwerken. In 2006 was 15 procent van de pensioengangers 65 jaar of ouder, vorig jaar was dat gestegen naar 59 procent. ‘In 2015 lag de AOW-leeftijd op 65 jaar en 3 maanden, in 2016 wordt dat 65 jaar en 6 maanden’, aldus de dienst. Deze verschuiving zal nog wel even doorgaan, aangezien vorig jaar zomer de Wet verhoging AOW-leeftijd definitief werd aangenomen. Bekijk hier hoe de AOW-leeftijd stapsgewijs wordt verhoogd.

Bovendien gaan veel minder mensen vervroegd met pensioen. In 2006 was 28 procent van de mensen die met pensioen gingen jonger dan zestig jaar. Dat is gedaald naar ongeveer 7 procent.

Ambtenaren, leraren, bouwvakkers en zorgmedewerkers gingen vorig jaar het vroegst met pensioen. Boeren en vissers werkten het langst door. (ANP)

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels